Бивши граничари и военни са готови да охраняват границата

Бивши граничари и военни са готови да охраняват границата
A A+ A++ A

Инструкциите на МВР за пограничните райони можеха да се дадат по-рано. Те не са нещо ново, сега измислено. Това са добре забравени стари неща, коментира в предаването „Преди всички“ Георги Еленков от Общинския съвет в Свиленград.
МВР подготви препоръки и инструкции към жителите на пограничните райони как да действат, когато срещнат мигранти.

Когато препоръките бъдат получени ще се съберат кметовете на пограничните населени места и ще им се разясни какво да кажат на местното население. Въпросът е колко жители са останали там, на каква възраст са и доколко ще бъдат ефикасни при охраната на границата, каза още Еленков.

Той даде пример, че само в повечето погранични села с Турция нямат повече от 100 жители.

Според Георги Еленков за новите препоръки на МВР явно са извадени старите планове за охрана на държавната граница, тъй като там е записана забрана да не се пребивава до 300 метра от линията на границата под какъвто и да е предлог.

Местните жители са свикнали да бъдат проверявани, техните документи, да бъдат питани къде отиват. Това е добре, че се въвежда, защото по този начин ще бъде контролирано движението на хора в пограничните райони, обясни Георги Еленков.

По думите му по този начин може да се ограничи достъпа на т.нар трафиканти.

Той каза, че със затоплянето на времето се очаква по-засилен поток мигранти както от гръцката страна, така и от посока Турция.

Общинският съветник не изключи възможността и при нас да има масово нахлуване на мигранти, така както това се случи на гръцко-македонската граница.

"Абсолютно е възможно. Ако погледнете Истанбул, който е на 300 километра от Свиленград, едно придвижване на такива незаконно преминаващи границата лица от Истанбул до Одрин става за 2 часа и половина. После от Одрин, покрай Марица съвсем нормално тези лица могат да преминат на българска територия. В един участък България, Гърция и Турция имат обща граница, т.е получава се един триъгълник. Оттам влизат в Гърция и после в България. Това е в района на село Генералово и село Мезек. Съвсем възможно е групите и лицата да се увеличат, тъй като мигрантите, идвайки в Истанбул, знаят, че не могат да продължат към македонската граница, защото знаят, че балканският път е затворен", заяви той.

Георги Еленков е категоричен, че хората са готови да охраняват границата си и да помагат на органите на МВР. Той обясни, че мъжете от Свиленград, работили преди това в Гранични войски или в армията, са си направили сдружение, което наброява повече от 100 души. По думите му те могат ефективно да бъдат използвани в охраната на границата като доброволни отряди. Еленков каза, че подобно сдружение има и на национално ниво, където членуват повече от 6 хиляди души.

Според него не е нормално да се извършват арести, по начина, по който това беше показано на клипове, така не се помага на Гранична полиция.

#МВР #Георги Еленков #мигранти #район #охрана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници