Започва реставрация на Голямата Базилика в Пловдив

Започва реставрация на Голямата Базилика в Пловдив
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Археологическите разкопки на Голямата Базилика стартират през месец юни. Това обяви кметът Иван Тотев на подписването на меморандум за разбирателство между Община Пловдив и Фондация „Америка за България" за консервация, реставрация, експониране и изграждане на защитно покритие на обекта.

"Това а е един много сложен проект, който ще се впише изцяло в градската среда", коментира градоначалникът.

Финансирането на проучванията ще струва 10 милиона лева - половината от тях осигурени от „Америка за България", другата сума от Община Пловдив.

„Опазването, развитието и обогатяването на културното наследство на България е една от основните задачи на фондацията", подчерта президентът и член на Борда на директорите на фондация „Америка за България" Джордж Зарубин.

„Убедени сме, че археологическият обект ще придобие световно значение, ще привлича туристи от цялото земно кълбо и ще е централно място във всичи събития на Пловдив - Европейска столица на културата през 2019-та година", каза още той.

Същинската работа по обекта вече започна, като засега са разкрити 1400 кв. метра мозайки. За да започнат проучванията на северната част на Голямата базилика, от Община Пловдив ще въведат реорганизация на движението, което ще се пренасочи към ул. „Капитан Райчо". В тази връзка маршрутът на автобусна линия 9 ще бъде променен.

Проучванията на Северния кораб на Голямата базилика планират изграждане на презентационно пространство за свързване с останалата част на сградата и реализиране на площад пред католическа катедрала „Свети Лудвиг".

Идеята за цялостното експониране на Голямата базилика включва премахване на пътната връзка между булевардите „Мария Луиза" и „Цар Борис III Обединител" и оформянето на красиво площадно пространство.

Преди време Община Пловдив закупи 2 частни имота на север от улица „Гладстон" и след решение на Министерски съвет получи правото да управлява Голямата Раннохристиянска базилика.

#Пловдив #Голямата базилика #Гладстон #кмет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници