Москва планира да похарчи близо 17 млрд. долара за военната си промишленост до 2020 г.

Москва планира да похарчи близо 17 млрд. долара за военната си промишленост до 2020 г.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русия ще похарчи около 1.67 трилиона рубли (16. 7 млрд.долара) за стимулиране на военнопромишления си комплекс в периода 2016 - 2020 г., съобщи руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, цитиран от ТАСС.

Русия е на второ място по износ на оръжия в света и трябва да запази тази позиция, заяви днес Рогозин по време на среща със свои заместници.

Новата версия на програмата за развитие на военнопромишления комплекс е утвърдена от премиера Дмитрий Медведев.

По думите на Рогозин в сумата влизат мерки за държавна защита на военната индустрия, включително подобряване на потенциала на служителите, намиране на алтернативи за военната продукция, предназначена по-рано за износ за ЕС, Украйна и НАТО, увеличаване на бюджета за техническа поддръжка и др.

Проучване на Стокхолмския международен институт за проучване на мира СИПРИ от април показа, че общите разходи за въоръжаване в света са се увеличили за пръв път от 2011 г.

Най-много за въоръжаване са похарчили САЩ (36% от световния разход, или 596 млрд. долара), Китай (13%, или 215 млрд. долара), Саудитска Арабия (5.2%, или 87.2 млрд. долара), Русия (4%, или 66.4 млрд. долара). На петата позиция е Великобритания с 55.5 млрд. долара.

 

#Русия #оръжие #Дмитрий Медведев #НАТО #долара #Дмитрий Рогозин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"