Откриват пясъчната Алея на спортната слава в Русе

Откриват пясъчната Алея на спортната слава в Русе
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Пясъчната Алея на спортната слава ще бъде открита тази вечер на брега на Дунав в Русе, предаде БГНЕС в крайдунавския град.

13 фигури, които представят различни видове спорт, и една композиция бяха изработени в продължение на седмица от скулптори от седем държави. Творбите, създадени по време на второто издание на Международния фестивал на пясъчните фигури, са посветени на избора на Русе за Европейски град на спорта за 2016 г.

Трима от авторите са избрали да пресъздадат образите на конкретни спортисти от пясък. Руслан Коровков от Русия направи сумиста Калоян Махлянов-Котоошу, Ирина Тафлевская от Украйна – олимпийския шампион по фигурно пързаляне Юзуру Ханиу, а Александър Книш от Русия – легендарния хокеен вратар Владислав Третяк. Беноа Дютераж от Франция е посветил работата си на тениса, тъй като фестивалът съвпада с турнира „Ролан Гарос“ в Париж, Андраш Виски от Унгария представя каяк, а Андрей Молоков от Чувашия – конна езда.

От българските участници русенският скулптор Даниел Кънчев е изваял състезателка по художествена гимнастика, Светлозар Лисичков от София е избрал плуването, Калоян Тодоров от Бургас представя катерач на скала. Трима ученици на Даниел Кънчев също участват в алеята със свои работи, посветени на шах, джудо и бейзбол. Единствената композиция без конкретен спорт е на Сударсан Патнайк от Индия, който е работил по темата „Допингът убива спорта“. Заедно с пясъчните фигури е направена и пясъчна мозайка с логото на кампанията „Русе – Европейски град на спорта“, изработена от деца от четири детски градини. Алеята на спортната слава от пясък ще радва жителите и гостите на Русе поне до есента


#Русе #Дунав

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници