Руските спецслужби предотвратили атентати, планирани за Олимпийските игри в Сочи

Руските спецслужби предотвратили атентати, планирани за Олимпийските игри в Сочи
Двадесет и вторите зимни Олимпийски игри ще се проведат от 7 до 23 февруари 2014 в град Сочи, Русия. Снимка: wikimedia.org
A A+ A++ A

Спецслужбите на Русия и Абхазия са арестували трима главатари на бандата „Имарат Кавказ“ по подозрение в подготовка на терористични атентати по време и преди Зимните олимпийски игри в Сочи.

При акции на 4 и 5 май на територията на Абхазия са били открити десет тайника с оръжие, взривни вещества и боеприпаси. Иззети били преносими зенитно-ракетни комплекси „Игла“ и „Стрела“, както и голямо количество експлозиви, предаде БНР, позовавайки се на РИА „Новости“.

По данни на Федералната служба за сигурност в Русия до 2014 година въоръжението е трябвало да бъде преместено в Сочи и използвано за извършване на терористични атаки в периода на подготовката и провеждането на Олимпийските игри.

„Имарат Кавказ“ (Кавказки емират) е международна терористична организация, която пропагандира идеите на религиозния екстремизъм (джихад).

Тя призовава за изменение на съществуващия държавен строй в Русия и за създаване на теократична ислямска държава, управлявана по законите на шериата, чрез пълна ислямизация на населението. Дейността й е забранена с решение на Върховния съд на РФ от 8 февруари 2010 година.

#Сочи #спецслужби #атентати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници