Путин: Русия трябва да засили бойната си готовност в отговор на "агресивните действия" на НАТО

Путин: Русия трябва да засили бойната си готовност в отговор на "агресивните действия" на НАТО
Владимир Путин / БГНЕС
A A+ A++ A

Русия трябва да засили бойната си готовност в отговор на "агресивните действия" на НАТО край руските граници, заяви днес руският президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

В реч в парламента по случай 75-годишнината от нападението на нацистка Германия срещу Съветския съюз, Путин разкритикува Запада, че не жалае изграждането на "съвременна, извънблокова система за колективна сигурност" с Русия.

"Русия е отворена за разговори по този изключително важен въпрос и неведнъж е показвала готовността си за диалог", каза той. "Но точно както и в навечерието на Втората световна война, не виждаме положителна ответна реакция."

"Напротив, НАТО засилва агресивната си реторика и агресивните си действия край нашите граници. При това положение наш дълг е да обърнем специално внимание на решаването на задачата да засилим бойната готовност на нашата страна."

Оглавяваният от САЩ алианс засилва отбранителния си капацитет в Полша и трите балтийски страни Естония, Латвия и Литва в рамките на по-широк възпиращ потенциал, на който разчита да разубеди Русия от всякакво повторение на действия като анексирането на Крим през 2014 г., отбелязва Ройтерс.

Според Москва тези планове на НАТО са враждебни.

Като направи паралел с 30-те години, Путин заяви, че човечеството в момента е изправено пред опасността да не противодейства на бързо разпространяващата се заплаха от тероризма, точно както в миналото не се е обединило срещу засилващата се мощ на нацистка Германия.

"Световната общност не показа достатъчно бдителност, воля и сплотеност, за да предотврати войната и да спаси милиони животи", каза Путин. "Какъв урок е необходим още, за да разсее старите и изтъркани идеологически различия и геополитически игри и да се обединим в борбата с международния тероризъм?"

Путин положи венец край вечния огън при Паметника на незнайния воин в Александровската градина в Москва по случай днешната 75-годишнина от нападението на хитлеристките войски срещу СССР. Традиционната церемония, която се провежда под стените на Кремъл с участието на руския държавен глава, е посветена на Деня на паметта и скръбта, отбелязван на 22 юни, предаде ТАСС.

Путин и депутатите от Държавната дума почетоха с минута мълчание паметта на загиналите по време на Великата отечествена война.

Източник: БТА

#Путин #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници