Министър Ненчев: Към този момент нямаме засилване на бежанската вълна

Министър Ненчев: Към този момент нямаме засилване на бежанската вълна
БГНЕС
A A+ A++ A

Въоръжените сили се подготвят за дългосрочна мисия по границата, каза в Благоевград военният министър Николай Ненчев, пише БГНЕС.

Военният министър допълни, че само в рамките на няколко часа може да изпрати до 2 000 войници на границата, увеличил е с 200 лв. извънредния труд.

„Към този момент нямаме засилване на бежанската вълна, имаме чудесно взаимодействие с органите на МВР и Гранична полиция. България е една от малкото страни, която има изключително големи успехи, като се има в предвид че сме външна граница на ЕС и зад нашата граница има над 3 милиона бежанци, които търсят и използват всяка една възможност да се придвижат на запад, към Европа. Справяме се не само с охраната на нашата, но и с външната европейска граница. Всичко това е в резултат на много доброто сътрудничество с всички европейски служби. За да се справяме така добре, това е в резултат на висшата дипломация с нашите съседи. Правил съм срещи с колегите ми от Гърция, Сърбия, Македония и Румъния . С тях се разбрахме да осъществяваме максимално добро сътрудничество”, похвали се Ненчев.

Според него на границата с Турция има толкова военни, колкото е необходимо. „Към момента имам готовност за няколко часа да изпратя до 2 000 човека, организирани и подготвени за това. И ако е необходимо - ще запечатим границата. Но няма да позволим този незаконен трафик, първо на хора, това е незаконосъобразно. Няма да позволим, който където си реши, със съответната техника и хора, понякога по няколко пъти да преминават държавната ни граница”, категоричен бе военният министър.

Той каза, че на негова отговорност е увеличил сумите за извънреден труд от 300 на 500 лева, изпратени са и медицински лица, поръчани са допълнително дрехи за военнослужещите, осигурени са и фургони за почивка, както и за жени.

„Не искам да плаша хората, но в същото време нямам никакво основание да вярвам, че това ще бъде краткосрочен процес. Армията, въоръжените сили се подготвят за дългосрочна мисия по българските граници, това е. Мой основен приоритет и ангажимент е тези хода да бъдат добре обучени, запознати със спецификата на тази работа”. Така министър Ненчев отговори на репортерски въпрос относно предупреждението на Австрия, че споразумението с Турция за бежанците ще падне.

„Събитията в Афганистан от последните седмици не ми дават основание за спокойствие. Бежански групи от афганистански граждани, които са без гражданство, се насочват от Пакистан и Иран, общо към 7 милиона. Липсата на краткосрочна и дългосрочна перспектива пред тези хора е силно обезпокоителна. Основание за спокойствие не ми дава случващото се в Ирак, в Сирия също. В Турция има над 3 милиона бежанци от Сирия. Винаги съм се опитвал да бъда в контакт и пряка комуникация с моите колеги. Не ми е лесно когато ми се налага да изпращам въоръжени сили на която и да е граница. Знаете какво може да предизвика това в този регион. За това винаги се опитвам да бъда в контакт със съответния колега. По този повод искам да кажа че предстои съвместно учение с Гърция между нашите специални части и техника за овладяването на такива ситуации”, каза още военния министър.

Предложението за прехвърляне на 62 дка от терена на бившите казарми ще бъде разгледано утре на заседание на Министерски съвет. Това обявиха на пресконференция министърът на отбраната Николай Ненчев и кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов. Двамата изразиха убеденост, че решението ще бъде положително. Военният министър разговаря с областния управител Бисер Михайлов за обстановката по границата. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници