Словакия: България е един от най-добрите примери в опазването на външните граници

Словакия: България е един от най-добрите примери в опазването на външните граници
http://www.cross.bg
A A+ A++ A

България е един от най-добрите примери за последователен подход в опазването на външните граници и ефективно противодействие на миграционния натиск. Това каза вътрешният министър на Словашката република Робърт Калиняк, който заедно с министър Румяна Бъчварова посети ГКПП-Капитан Андреево, съобщи БГНЕС.

Смяната на състава от групата словашки гранични полицаи днес показва, че това е едно постоянно, устойчиво решение, на което ние можем да разчитаме, заяви министър Румяна Бъчварова.

Двамата вицепремиери и вътрешни министри присъстваха на ротацията на групата от 25 словашки гранични полицаи, които по силата на европейската взаимопомощ в рамките на Европейската агенция на гранична и брегова охрана са командировани у нас и съдействат на българските гранични служители. Бъчварова благодари за помощта и подкрепата, която получаваме от Словашката република и изтъкна, че именно ГКПП-Капитан Андреево е не само най-големият граничен пункт, но и символ на европейска солидарност. Тя изтъкна неоценимото съдействие на Словашкото председателство, което направи така, че нашият глас да се чува в Европейския парламент.

Факт е, че тази година има по-малко мигранти в Европа от 2015 г., благодарение и на българската държава. Тя се справя много по-добре от много други европейски страни, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Словашката република Робърт Калиняк.

Подчертавайки, че вътрешните министри правят по-малко политика и повече действат, той благодари на българската държава за провеждания последователен подход в противодействието на миграционния натиск. В този смисъл България е един от най-добрите примери в опазването на европейските граници, заяви Калиняк. Еднозначно доказателство за решаващата роля на страната ни е справянето с Балканския маршрут, посочи словашкият министър. Калиняк съобщи, че Словашката република е изпратила зад граница полицейски служители в Македония, Сърбия, Словения и изрази категоричната позиция, че това е начинът, за да успеем да опазим границите на Европа.

Не само аз, а и голяма част от останалите европейски лидери смятат, че България е готова да стане член на Шенген, бе категоричната оценка на словашкия вътрешен министър, според когото това ще е в интерес на целия ЕС.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници