Български ученици обраха медалите на Международно състезание по математика

Български ученици обраха медалите на Международно състезание по математика
БГНЕС
A A+ A++ A

Българските ученици от Софийската математическа гимназия "Паисий Хилендарски" (СМГ) обраха медалите на Седмото международно състезание по математика WMTC 2016 в Южна Корея, пише БГНЕС.

Децата кацнаха на родна земя, окичени с 3 златни медала и 9 сребърни. Това е първата олимпиада на Иван Тагарев в чужбина, от която се връща и със златен медал.

Иван е на 11 години, 6 клас от СМГ и радостен се върна в България със златен медал е от индивидуално представяне. „По-активно се занимава с математика от 3-4 клас. Математиката му харесва, защото изисква мислене и според него подобрява уменията и знанията на децата.

„Откакто се определени кои деца от СМГ ще участват в състезанието имаме подготовки 3-4 пъти седмично по 2 или 3 часа. На индивидуалното състезание има 3 рунда. На първия рунд имахме 14 задачи за 15 минути, на втория- 4 задачи за 10 минути и на третия рунд имаме 2 задачи за 10 минути. Най-много ме затрудни вторият рунд, но се справих и с него“, разказа златният медалист.

Много съм щастлива, защото това състезание беше доста трудно тази година, но положихме доста старания и се предполагаше, че ще успеем, заяви Антония Илиева, от 6 клас в СМГ, която се прибра със сребърен медал. „Задачите на индивидуалното представяне бяха по-трудни, защото имахме много твърде малко време за много задачи и времето не достигаше, но се справихме. Започнах да се занимавам с математика в първи клас и ми харесва много, защото ми е много интересно да решавам задачи“, каза момичето. Математиката е любимият й предмет и се надява на медали и за в бъдеще.

От своя страна директорът на СМГ – Антони Стоянов разказа, че цяла нощ не можел да спи от вълнение и е много радостен за този голям успех.

„Навсякъде в училището има еуфория и радост, защото действително това е един много голям успех, понеже нашите ученици спечелиха 12 медала-3 златни и 9 сребърни. Освен това те спечелиха и най-голямата възможна титла „Champion overall” за отбора до 13 години. Изключително доволни сме от представянето им. Децата бяха два отбора-единият до 12 години, а другият до 16 години. Всички деца заслужават похвала“, категоричен бе Стоянов.

Успехът на децата се дължи на тяхната самоотвержна работа, нашите също на амбицията да успеем, категорична бе Ваня Данова, учител в СМГ. „Подготовката започна отдавна и върви постепенно и последователно. Времето е много кратко, децата са много притеснени и се налагат да отговарят почти първосигнално на задачите и, когато си направят проверка, установяват, че може да има и някаква грешка. Тогава се паникьосват“, допълни учителят по математика.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници