България втора по производство на ток в ЕС

България втора по производство на ток в ЕС
На този фон България е на челно място в ЕС по производство на електроенергия с ръст от 7,5%. По-напред е само Гърция с ръст от 12,2%.
A A+ A++ A

Произведената в България електроенергия през април 2012 г. в брутно количество е 3560 гигаватчаса, а в нетно измерение – 3231 гвтч, сочат данни на НСИ.

Според тях вносът на електроенергия у нас за април е бил около 100 гвтч, а износът – около 800 гвтч, предаде bTV.

НСИ отчита, че нетното вътрешно потребление на електроенергия през април е било 2563 гвтч.

Делът на възобновяемите енергийни източници в брутното крайно потребление на електроенергия е в рамките на около 14% годишно, показва статистиката.

След значителното увеличение на производството на електроенергия през 2010 г. с 4,5% обемът на произведената електроенергия в ЕС през 2011 г. е намалял с около 0,5% в сравнение с предходната година, сочат последните данни на Евростат.

На този фон България е на челно място в ЕС по производство на електроенергия с ръст от 7,5%. По-напред е само Гърция с ръст от 12,2%.

Положителен ръст в производството на електроенергия отчитат още Полша - плюс 3,1%, Словакия - плюс 2,3%, и Чехия - плюс 2%.

Производството на електроенергия от ядрени централи в ЕС остава стабилно и съставлява около 28 на сто от общото производство на електроенергия.

Най-голям дял в този показател отчитат страните с ядрени съоръжения - Франция - 78%, Словакия - 55%, Белгия - 54%, Унгария - 43,5%, Швеция и Словения - по 39%.

Германия, която взе решение да закрие ядрените си централи през следващото десетилетие, има ръст от 17,7%.

Производството на електроенергия от слънчева енергия в ЕС се е увеличило с 58,9%, сочат данните на Евростат.

Най-голям ръст на електроенергия от възобновяеми източници се отчита в Норвегия - близо 97%, Австрия - 60%, Литва – 50%.

България е в средата на класацията по този показател с около 12-14%. На последно място по усвояване на възобновяеми източници в ЕС са Кипър, Унгария и Малта с почти нулеви показатели.

Според окончателната статистика на Евростат производството на електроенергия в ЕС през 2011 г. се разпределя както следва: 54% от конвенционални източници, 28% - от ядрени източници, 13% - от водни източници, и 5% - от възобновяеми източници.

#България #Европейския съюз #ЕС #електричество #ток #производство #Евростат #НСИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници