Витоша продължава да гори

Витоша продължава да гори
В понеделник в борбата с пламъците се включиха общо 350 пожарникари, полицаи, служители на горските стопанства и доброволци. Снимка: МВР
A A+ A++ A

Пожарът в местността Бистришко бранище във Витоша продължава да гори, като вече може да се види и от центъра на София.

Обстановката в района на пожара, изглежда, се влошава. Опасенията са, че огнената стихия обхваща младата гора в резервата Бистришко бранище. Жилищни сгради обаче засега не са застрашени, предаде bTV.

В понеделник в борбата с пламъците се включиха общо 350 пожарникари, полицаи, служители на горските стопанства и доброволци. Планинският терен и силният вятър, който непрекъснато сменя посоката си, затрудняват работата им.

Два хеликоптера се бориха с огъня, който се разгърна на площ от около 100 декара. До момента гори предимно суха и мъртва горска растителност.

Днес се очаква в битката с пожара да се включат още огнеборци и техника.

„Разрастването на пожара през нощта е съвсем малко“, каза по телефона за bTV главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„Всеки момент екипажите на трите хеликоптера, които ще се включат и днес в гасенето, ще докладват каква е точната площ на пожара“, допълни той.

Николов се обърна към доброволците, които участват в усилията за овладяване на пожара. По думите му до момента са набрани 110 души и няма възможност да бъдат допуснати повече хора, тъй като водачите са ограничен брой, а и не е оправдано да се застрашават животът и здравето на хората.

„Пожарът не може да слезе към населените райони в покрайнините на София“, увери директорът на ГДПБЗН.

„Снощи за успокоение на жителите на Бистрица там са разположени три противопожарни автомобила“, каза още главен комисар Николай Николов.

Тази сутрин ще има правителствено заседание, на което ще се вземе решение дали да се поиска европейска помощ за справянето със стихията от еврокомисаря Кристалина Георгиева, която отговаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

„Добрата новина е, че няма разрастване на пожара“, каза земеделският министър Мирослав Найденов. По думите му вече и трите хеликоптера гасят огъня.

Според Найденов усилията ще се насочат към прокарване на просеки, които да ограничат огнището в района. От вчера има разрешение за това от Министерството на околната среда и водите, защото гората е защитена.

Министър Найденов отбеляза, че възможността да се търси европейска помощ е малка.

„Ако се наложи, ще наемем техника. Става въпрос за пожар на около 50 декара, който е локализиран, докато в съседни държави бушуват пожари на хиляди хектари“, обясни той.

Ако ситуацията се промени, може да бъдат наети един или два специализирани самолета, които да се включат в гасенето, защото са с по-голям капацитет.

#пожар #Витоша #Бистришко бранище #резерват #гора #пожарникари #доброволци #хеликоптери #Мирослав Найденов #министър на земеделието и горите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници