Плевнелиев: Атентатът в Бургас потвърждава българската мисия в Афганистан

Плевнелиев: Атентатът в Бургас потвърждава българската мисия в Афганистан
Президентът отново беше категоричен, че България няма да забрави терористичния акт в Бургас от 18 юли и ще открие и накаже виновните. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С атентата в Бургас тероризмът показа и в България своята брутална нечовешка същност и се потвърди правилността на решението за българското участие в мисията на международните сили ИСАФ в Афганистан, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Това изказване държавният глава направи в Пловдив, където посрещна на официална церемония 22-ия контингент на българските Въоръжени сили, завърнал се от мисия в азиатската държава, съобщиха от прессекретарята на държавния глава.

Президентът отново беше категоричен, че България няма да забрави този акт и ще открие и накаже виновните.

„България е още по-уверена, че борбата с международния тероризъм трябва да се води навсякъде по света, където той има бази и убежища, и страната ни е твърдо решена и в бъдеще да бъде част от международния отговор на свободния свят на „тази човеконенавистна идеология и практика", каза Росен Плевнелиев.

„Вие бяхте в Афганистан и рискувахте ежедневно своя живот за този отговор, участвайки достойно във войната на демократичния свят с тероризма", обърна се държавният глава към бойците.

Президентът припомни, че по време на визитата си в Афганистан е имал възможност да се убеди във високия професионализъм, дисциплина и чувство на отговорност на българските военнослужещи.

По думите му България ще редуцира постепенно и съгласувано с партньорите състава и числеността на контингентите си в Афганистан, съгласно декларираното по време на срещата на върха на НАТО в Чикаго през месец май.

„Тази трансформация обаче съвсем не означава, че Република България ще прекрати участието си в международните усилия за подкрепа на Афганистан след 2014 година. Афганистанският народ не е и няма да бъде сам през следващото десетилетие, докато изгради своите способности за защита", подчерта още Плевнелиев.

На 4 август от мисия в Афганистан в рамките на операцията на НАТО ИСАФ се завърнаха 232-ма български военнослужещи с национален командир полк. Кирил Георгиев.

В състава на 22-ия ни контингент участват 162-ма военнослужещи от 6-та рота за действие в земната зона за отбрана на летище Кабул, военнополицейско подразделение, щабни офицери и медицински екипи.

По време на мисията си военнослужещите изпълниха професионално всички поставени им задачи.

Българските бойци са извършили 1254 дневни и нощни механизирани и пеши патрули, седем съвместни патрули с белгийски формирования, 55 ескорта, както и денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО в зоната за отговорност на българския контингент.

#Росен Плевнелиев #Афганистан #президент #държавен глава #НАТО #ИСАФ #България #Въоръжени сили #Чикаго

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници