Покрай ромите Франция може да отвори трудовия си пазар за България

Покрай ромите Франция може да отвори трудовия си пазар за България
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Франция може да отвори трудовия си пазар за граждани на България и Румъния преди крайния срок от 1 януари 2014 г.

Френски правителствени служители ще се срещнат следващата седмица, за да решат дали да вдигнат ограниченията на достъпа до пазара на труда за български и румънски граждани в опит да предоставят легален статут на близо 15 000 роми от двете страни, които живеят във Франция, предаде сайтът „Юрактив" (EurActiv), цитиран от „Дневник".

Френските медии цитираха министъра на вътрешните работи Манюел Вал, който каза, че даването на трудови права на ромите "може да бъде едно от решенията" за тяхната общност.

Правозащитни група от дълго време настояват, че без мярката интеграцията на ромите е невъзможна. През последните седмици френското правителство стана обект на критики заради експулсирането на румънски роми, напомня „Юрактив".

Няколко десетки румънски роми, ползващи се от хуманитарна помощ за връщане, трябваше да отпътуват от френския град Лион за Румъния. Организациите, защитаващи правата на ромите, критикуваха отпращането им като "експулсиране, прикрито зад хуманитарна кауза".

Активисти обвиниха Вал, че следва примера на бившия президент Никола Саркози, при управлението на когото разтурването на ромски лагери беше честа практика. Вал обаче отхвърли критиките, като каза, че подходът на социалистическото правителство няма нищо общо с този на предшествениците му.

Около 90% от ромите във Франция са от Румъния, а останалите са предимно от България, пишат френските медии.

Българските и румънските граждани могат да пътуват свободно до страните от шенгенското пространство без визи до 90 дена. Много роми от тези страни остават за по-дълго време и се опитват да преживяват често като просят, отбелязва изданието.

Франция и другите страни от ЕС трябва да вдигнат ограниченията за достъпа до пазара на труда за българи и румънци от 1 януари 2014 г.

Франция е една от деветте страни, които все още изискват разрешително за работа на граждани от двете държави. Останалите са Австрия, Белгия, Германия, Ирландия, Люксембург, Малта, Холандия и Великобритания.

#Франция #роми #ЕС #Европейски съюз #трудов пазар #Румъния #Никола Саркози #Манюел Вал #екстрадиране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници