Финландия не се готви за разпад на еврото, увери министър

Финландия не се готви за разпад на еврото, увери министър
Александър Стуб потвърди, че Финландия прави всичко по силите си, за да задържи всички страни в еврозоната, включително и Гърция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Финландия е „100 процента" ангажирани с поддържането на целостта на еврото и не обсъжда никакви „апокалиптични сценарии", заяви министърът по европейските въпроси Александър Стуб.

Изказването му идва след като външният министър на Финландия Ерки Туомиоя каза, че правителството се е подготвило за разпад на общата валута с „оперативен план за всяка възможна ситуация".

„Сценарий номер едно за финландското правителство е еврото да остане. Ще имаме по-силно евро, по-стабилно евро и ще намерим по-строги правила за бъдещето, така че подобни кризи да не се повторят никога," подчерта Александър Стуб пред CNBC, цитиран от „Дневник".

„Не мисля, че трябва да си играем с огъня и да предполагаме разпад на еврото или изключване на някои членове от еврозоната," допълни министърът по европейските въпроси на Финландия.

Той изрази несъгласие с идеята, че краят на еврото няма да доведе до разпад и на ЕС, което контрастира с мнението на Ерки Туомиоя, че подобен сценарий може да направи ЕС по-силен.

Александър Стуб потвърди, че Финландия прави всичко по силите си, за да задържи всички страни в еврозоната, включително и Гърция.

„Еврото е наша валута и целта е да го направим валута на всички страни в ЕС, освен тези, които имат клауза за изключване," посочи още той.

Министърът настоя, че търпението в правителството му не се изчерпва и обясни, че преди 15 години северните държави членки, включително Германия, са достигнали до предизвикателна икономическа ситуация и че този цикъл в момента се случва в някои южни страни.

#Финландия #еврозона #евро #Александър Стуб #Ерки Туомиоя #Гърция #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници