ООН праща алжиреца Брахими в Сирия на мястото на Анан

ООН праща алжиреца Брахими в Сирия на мястото на Анан
78-годишният Лакдар Брахими, който е бивш външен министър на Алжир, беше пратеник на ООН в Афганистан след атентатите от 11 септември 2001 г. и в Ирак след нашествието през 2003 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Алжирският дипломат Лакдар Брахими ще замени Кофи Анан на поста международен пратеник за конфликта в Сирия, съобщи ООН.

Генералният секретар на световната организация призова за „силна, ясна и единна" международна подкрепа за Лакдар Брахими, след като обяви назначаването му на поста в комюнике, предадоха АФП и БГНЕС.

Досегашният пратеник на ООН за Сирия Кофи Анан обяви, че се оттегля от поста този месец заради липсата на подкрепа от големите държави за шестмесечната му кампания за прекратяване на гражданската война.

78-годишният Лакдар Брахими, който е бивш външен министър на Алжир, беше пратеник на ООН в Афганистан след атентатите от 11 септември 2001 г. и в Ирак след нашествието през 2003 г.

Заместник говорителят на ООН Едуардо дел Буей заяви, че Лакдар Брахими ще пристигне в Ню Йорк „скоро", а Кофи Анан ще се оттегли от поста официално на 31 август.

„Насилието и страданието в Сирия трябва да бъдат прекратени," заяви Бан Ки Мун в комюнике, публикувано от говорителя му.

„Генералният секретар оценява желанието на Лакдар Брахими да вложи значителния си талант и опит в тази изключително важна задача, за която ще се нуждае и с право очаква силната, ясна и единна подкрепа на международната общност, включително на Съвета за сигурност на ООН," допълни говорителят.

#ООН #Лакдар Брахими #Кофи Анан #Сирия #Афганистан #Ирак #пратеник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници