Изборите в Беларус – „подигравка с демокрацията“ според ЕП

Изборите в Беларус – „подигравка с демокрацията“ според ЕП
Председателят на ЕП Мартин Шулц определи гласуването на изборите в Беларус като „подигравка с демократичния вот“ и подчерта, че то не отговаря на международните стандарти. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският парламент разкритикува остро изборите за долна камара на парламента в Беларус в неделя в изявление на официалната си страница.

Председателят на ЕП Мартин Шулц определи гласуването като „подигравка с демократичния вот“ и подчерта, че то не отговаря на международните стандарти, предаде БНР.

„Дълбоко съжалявам, че парламентарните избори в Беларус отново не изпълниха международните стандарти за честни и прозрачни избори“, заяви Мартин Шулц и допълни, че те са били помрачение и от ограничения на медиите, пречки за международните наблюдатели и от информация за натиск над групи избиратели.

„С опозиционните лидери, които останаха в затвора, с някои опозиционни кандидати, на които беше отказана регистрация, с хора, чийто глас беше заглушен, това беше подигравка с демократичния вот“, подчерта председателят на ЕП.

Мартин Шулц настоя, че Баларус продължава по недемократичния път, като ограничава гражданските права и се отдалечава от ползите от Европейския съюз.

„Съжалявам, че в тази ситуация Европейският парламент няма да може да възстанови официалните връзки с белоруския парламент. Отдавна изгубих илюзията за добрата воля на белоруското лидерство да се ангажира с демократични реформи“, отбеляза Мартин Шулц.

Според него Европейският съюз трябва да изработи ефективна стратегия как да се справи с Беларус.

#ЕП #Мартин Шулц #Беларус #Александър Лукашенко #парламентарни избори #председател на ЕП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници