България търси инвеститори на форум в Москва

България търси инвеститори на форум в Москва
Презентация на възможностите за инвестиции в България ще направи изпълнителният директор на БАИ Борислав Стефанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Български фирми и представители на държавата ще търсят инвеститори от Русия по време на еднодневния инвестиционен форум в Москва в понеделник.

Форумът е организиран от „Ентреа кепитъл“, която е изпълнител по проект на Българската агенция за инвестиции (БАИ) за представяне на страната ни като инвестиционна дестинация, финансиран по Оперативна програма „Конкурентоспособност“, предаде БТА.

„Целта ни е да се опитаме да разширим наложената у руските граждани представа за България единствено като отлична дестинация за почивка и за покупка на имоти“, обясняват от компанията.

Над 130 руски компании са заявили желание за участие в еднодневния българско-руски инвестиционен форум в руската столица.

От българска страна ще участва министърът на земеделието Мирослав Найденов. Презентация на възможностите за инвестиции в България ще направи изпълнителният директор на БАИ Борислав Стефанов.

Срещата е организирана от БАИ в партньорство с Търговско-промишлената палата на Русия. Форумът ще се състои в конферентния център на Руската търговско-промишлена палата.

България ще се представи на форума с три фирми от хранителната и земеделската промишленост, три от SPA, балнеолечение и медицински туризъм.

Експерт от водеща юридическа кантора ще разяснява на място на потенциалните инвеститори възможностите за развиване на бизнес в България. На разположение на руските делови партньори ще са и експерти на БАИ.

Според проучване на БАИ за Русия секторите хранителна промишленост, земеделие и туризъм са сред тези с най-голям потенциал за привличане на инвестиции. Това е и причината на форума да се представят компании от тези икономически дейности.

По данни на БНБ досега Русия заема седмо място сред класацията по държави за инвестиции, като руските инвестиции в България за последните 15 години са на стойност 1,486 млрд. евро.

За полугодието техният размер достига 73,3 млн. евро, което е с 6,3 млн. евро повече спрямо същия период на миналата година.

Основните сектори, в които има руски инвестиции от началото на годината, са недвижими имоти, химия и туризъм.

Прогнозите са до края на годината руските инвестиции да достигнат повече от 250 млн. евро, при около 180 млн. евро за 2011 г., във връзка с последните предложения за законодателни промени, които допълнително ще облекчат инвестиционния климат в страната.

Като продължение на темата българската Служба по търговско-икономически въпроси към посолството ни в Москва ще организира на 9 октомври от 10:00 часа кръгла маса на тема „Развитие на търговско-икономическите взаимоотношения между България и Русия в контекста на членството на Руската федерация в СТО и интеграционните процеси в постсъветското пространство“.

#директор на БАИ #Борислав Стефанов #министър на земеделието #Мирослав Найденов #ОП „Конкурентоспособност“ #БАИ #Българска агенция за инвестиции #Москва #инвестиционен форум #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници