Ангелов и Рийс разширяват военното сътрудничество между България и САЩ

Ангелов и Рийс разширяват военното сътрудничество между България и САЩ
Министърът на отбраната Аню Ангелов се срещна за първи път с новоназначения посланик на САЩ в България Марси Рийс. Снимка: Министерство на отбраната
A A+ A++ A

В сферата на отбраната сътрудничеството между България и САЩ е стратегическо и продължава да се задълбочава в редица области и инициативи, заяви военният министър Аню Ангелов по време на срещата си с посланика на САЩ в Република България Марси Рийс.

Това е първата среща между двамата от началото на мандата на посланик Рийс, съобщиха от Министерството на отбраната.

Министър Ангелов посочи като пример, че само през изминалата година процентът на съвместни учения е повишен значително.

Той очерта доброто взаимодействие при използването на съвместните българо-американски съоръжения и изтъкна, че то трябва да продължи и в бъдеще, като използваемостта и значението на полевия учебен полигон „Ново село“ трябва да е все по-голямо за двете страни и за региона.

Изграждането на съоръженията ще приключи до края на годината и той ще е готов за оперативно използване, каза още министърът.

Аню Ангелов изрази висока оценка за доброто взаимодействие при подготовката на първата батальонна бойна група, чиято сертификация предстои на 19 октомври в Хохенфелс, Германия.

Той изтъкна и значението на редица програми на американското правителство за обучение и подготовка на военнослужещи от българските въоръжени сили, като FMF, IMET и др., през които са преминали стотици служители от системата.

Министърът и Марси Рийс обсъдиха и сътрудничеството на българските въоръжени сили с Националната гвардия на щата Тенеси, чийто представител ще се включи в работата на Центъра на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, приоритетен проект на България по инициативата за „Интелигентна отбрана“.

Те разговаряха още за взаимодействието на войските на двете държави в Афганистан и за хода на операцията на ИСАФ.

Министър Ангелов пожела успешен мандат на посланик Рийс, която сподели мнението си, че отношенията между България и САЩ са отлична основа, върху която всеки посланик би искал да работи и надгражда.

#Тенеси #Афганистан #ИСАФ #Германия #Хохенфелс #Министерството на отбраната #България #САЩ #посланик на САЩ в България #Марси Рийс #министър на отбраната #Аню Ангелов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници