Войната, ден 32: Русия обстреля ядрена инсталация

Войната, ден 32: Русия обстреля ядрена инсталация
A A+ A++ A

Изследователска ядрена инсталация е обстреляна във втория по големина украински град в Харков.

Украинският парламент и Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна съобщават за нов обстрел срещу ядрената инсталация "Източник на неутрони", като щетите все още не могат да бъдат оценени. Госатом уточнява, че обектът не е замислен за експлоатация в условията на бойни действия.

Ядрената инсталация "Источник нейтронов" работи в направления като производство на ядрени изотопи, експерименти с неутронна терапия за онкологични заболявания и други. Двете основни цели са производство на неутрони за употреба в основни и приложни изследвания и образоване и подготовка на специалисти за ядрената енергетика на Укрйна.

Междувременно стана ясно, че половината жители на Мариупол, в голяма степен разрушен от руската обсада, са евакуирани. Това обяви за държавната агенция УНИАН кметът на югоизточния украински град Вадим Бойченко. По думите му още в началото, когато това е било възможно с влак и по пътищата, са напуснали 140 хил. души, след това - още 100 хил. Общо 60 хил. са изведени чрез хуманитарни коридори, чието отваряне отне седмици заради продължаващия обстрел.

Бойченко твърди още че населението на града е било 540 хил. души до началото на войната, докато според различни официални източници това число достигаше 400-450 хил. души.

Володимир Зеленски пък подписа нов закон, ограничаващ възможността да се публикуват снимки на военни обекти, райони на обстрел, траектории на полети на ракети, работата на украинската противовъздушна отбрана, имена на улици и заводи, засегнати от удари.

Друга забрана е да се разпространява информация за придвижването на чужда военна помощ, която пристига в Украйна.

Снощи българският премиер Кирил Петков е разговарял отново с украинския президент Володимир Зеленски. Това става ясно от пост в Twitter на украинския държавен глава.

„Проведохме конструктивен разговор с министър-председателя Кирил Петков. Обсъден беше хода на противодействие на агресията, както и критичната хуманитарна ситуация в украинските градове и села. Трябва заедно да спрем хуманитарната катастрофа”, пише Зеленски.

Двамата разговарят поне за трети път в рамките на месеца. Единият път беше на 5 март, а другият на 13 март.

Снимка: Държавна инспекция по ядреното регулиране на Украйна

 

 
 

 

#войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници