Анализ: "Готвачът на Путин" вече е негов враг и работи срещу него

Анализ: "Готвачът на Путин" вече е негов враг и работи срещу него
A A+ A++ A

Собственикът на най-голямата частна армия в Русия - групата "Вагнер" Евгений Пригожин, известен като "Готвача на Путин", подкопава управлението на руския президент. Това се казва в новия анализ на Института за изследване на войната.

"Евгений Пригожин и свързаните с Вагнер социални медии все по-често коментират неефективността на традиционните руски военни институции и обществените проблеми, което може косвено да подкопае управлението на Кремъл. Пригожин отново заявява, че само войските на Вагнер действат в направление Бахмут, като отрича твърденията на Донецката народна република (ДНР), че в района действат сили на ДНР", пише в доклада.

От ISW посочват и че Готвачът на Путин подчертава, че изцяло спонсорира цялото оборудване за своите войски, когато отговаря на въпрос дали руското Министерство на отбраната (МО) подпомага Вагнер с доставки.

"Свързаните с Вагнер канали в Телеграм публикуваха кадри, в които елементи от 126-та отделна гвардейска бригада за брегова отбрана на Черноморския флот благодарят на частната армия за това, че им е предоставила военно оборудване, след като по-рано руските военни публикувала видеообръщение относно липсата на достатъчно техника на Херсонската фронтова линия", посочват от Института.

Военните анализатори посочват и че освен това Пригожин е предложил да се гледа "реалистично на ситуацията в Бахмут, където украинците не желаят да се предават".

"Свързаните с Вагнер канали в Телеграм коментираха инцидента със стрелбата на Белгородския полигон, като отбелязаха, че в момента в Русия се води "тиха гражданска война" поради дългосрочната неспособност на руското правителство да ограничи миграцията, вероятно от централноазиатските страни. Наративите на Пригожин имат съставките, които могат да се харесат на националистическия електорат на руския президент Владимир Путин, който отдавна призовава олигарсите да финансират доставките за въоръжените сили, изисква прозрачност за това какво наистина се случва на фронта и критикува руските висши военни институции за провалите им на фронта. Въпреки че Пригожин не се противопоставя пряко на Путин и не го критикува, нарастващата му известност в националистическата общност може да подкопае привлекателността на "силния човек" Путин в сравнение с него", отбелязват още от ISW.

От Института посочват също така и че "започващите дискусии за гражданска война в Русия могат допълнително да подкопаят разказите на Кремъл за националното, етническото и религиозното единство в Русия.

#Евгений Пригожин #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино