Ново 20! Кръвното спада, ако увеличите кафето на 4 чаши дневно

Ново 20! Кръвното спада, ако увеличите кафето на 4 чаши  дневно
Рikist.com
A A+ A++ A

Кафето е една от най-популярните напитки в света и в последните години неговата консумация се свързва с положително въздействие върху организма - особено по отношение на сърдечносъдовото здраве, диабет тип 2 и редица невродегенеративни и чернодробни заболявания.

Сега екип италиански лекари от университетската болница в Болоня, Италия, отиват по-далече в добрите оценки за него, като дават данни за ефекта от изпитите чаши върху артериалното налягане.

Оказва се, че хората, които пият 2 чаши кафе на ден, и тези, които консумират над 3, имат по-ниско систолно артериално налягане (наричано разговорно горно) от тези, които въобще не употребяват напитката. Подобни тенденции се наблюдават и за периферното пулсово и аортното налягане на хората, включени в проучването - приблизително равен брой мъже и жени на сходна възраст и с почти еднакъв брой хипертоници сред тях. В проекта, ръководен от президента на Италианското дружество по хранителни добавки проф. Ариго Цицерон, са взети предвид 4-годишни клинични оценки за начина на живот и хранителните навици, тютюнопушенето и текущите лекарствени лечения, антропометрични измервания, измервания в покой на кръвното и сърдечната честота плюс 12-канална електрокардиограма.

Изследователите откриват, че систоличното кръвно налягане "има тенденция да намалява” с увеличаване на броя на консумираните чаши. От публикацията им в сп. "Нутришън” се вижда, че тези участници в проучването, които пият една чаша на ден, регистрират средно 1 мм живачен стълб (mmHg) по-ниско от хората, които не пият кафе, докато хората, които консумират 2 чаши, имат с 5,2 mmHg по-ниско горно налягане.

Учените също съобщават, че хората, изпиващи 3 чаши, регистрират среден спад от 5 mmHg. Като цяло тези, които са консумирали повече от 3 чаши, са показали средно с 9,7 mmHg по-ниска стойност в сравнение с хората, които не пият кафе, пише "24 часа".

#кафе #високо кръвно

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници