Депутати: Македония трябва да спре да размахва антибългарската националистическа карта

Депутати: Македония трябва да спре да размахва антибългарската националистическа карта
Българските депутати изказаха пред Фюле тревогите относно несъгласието на Македония за общи териториални програми между двете държави. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българските депутати изказаха пред еврокомисаря по разширяване и европейска политика за съседство Щефан Фюле тревогите относно несъгласието на Македония за общи териториални програми между двете държави.

В сряда Фюле се срещна с народните представители от Комисията по външна политика и отбрана и Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в София, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Докладът на Европейската комисия за Македония беше сред основните теми на разговор с депутатите.

„Относно присъединяването на Македония към Европейския съюз сякаш през последните четири години настъпи един процес на статичност, едно забавяне“, каза Щефан Фюле.

„Не се създава ускорение. Ние трябва да ускорим нещата, да ги задвижим. Това задвижване става с думите, които чувам днес от вас. Постепенно стигаме до целта“, заяви Фюле.

По думите му вече се стига до диалог за национализма.

„Много сериозна е дискусията, свързана с добросъседските отношения. Ние имаме някои резултати. Променяме тенденцията, насоката – погледнете взаимоотношенията с Гърция, която предложи меморандум за разбирателство. Онова, което се желае, е позитивната визия на Скопие. Искам България да бъде част от този процес“, посочи еврокомисарят.

„Заинтересован съм ЕК да подпомогне както София, така и Скопие, да изработят някои много конкретни проекти. Инфраструктурата трябва да бъде приоритет. Трябва да се излезе от този порочен кръг на това затруднено съседство. Идеята ми е не да гледаме в историята, а да гледаме в бъдещето. С нетърпение чакам да чуя вашите виждания за това как да се придвижи процесът на добросъседство, да се използва пълният потенциал на България“, каза още Фюле.

Депутатът от ГЕРБ и председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Моника Панайотова сподели, че притеснение буди националистическата риторика в Македония.

„Това, което се случва по отношение на административните спънки, не е поведението, което очакваме от страна, която иска да измине пътя на европейската интеграция. Готови сме за отборен диалог, нещата да бъдат преодолявани“, добави Панайотова.

Основният принцип за процеса на преговори и разширяване на Европейския съюз е върховенство на закона, което включва в себе си добро регионално сътрудничество и безоблачни добросъседски отношения, заяви Владимир Тошев, също от ГЕРБ, който е и зам.-председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и член на Комисията по външна политика и отбрана.

„Стоим на становището: Македония е излязла от своя детски период на развитие и вече не приемаме, че за да се утвърди като държава, може да размахва антибългарската националистическа карта във вътрешен и международен аспект“, коментира Тошев.
„Изискваме в нашите двустранни отношения Република Македония да спазва договореностите, които сама е подписала с България. Няма да отстъпим, защото, ако сега се премълчи за проблемите, при евентуално стартиране за преговорите те могат да станат бомба със закъснител“, посочи Владимир Тошев.

Според него, когато една държава изнася своите вътрешни проблеми към една братска държава, рискува да влезе с тях в ЕС, което няма да има положителен начин на подход от ЕС и ЕК, подчертавайки, че позицията на България е приятелска.

„Македония трябва да изпълни един основен критерий – критерия за регионална политика и добросъседство. Това е изключително важно“, заяви народният представител от ДПС Юнал Лютфи.

„Много е важно обществото да разбере, че влиза в един Европейски съюз, където правата на човека са нещо много важно. Западните Балкани трябва да покрият критериите за членство в ЕС и след това да станат и членки“, добави Лютфи.

„Не може една страна силно да желае да стане член на ЕС и НАТО, но и в двете посоки да има пречки. Едната е, че не води добросъседски отношения с България, от друга страна – с Гърция. Управляващите в Македония трябва да водят политика, с която да не насаждат антибългарски чувства у децата, за да имат те негативно отношение към България. Ние винаги сме подавали ръка на Македония. Ще ми се да не бъдем държавата, която ще гласува против членството на Македония в Европейския съюз“, заяви Юнал Лютфи.

България среща бойкот от страна на Македония във връзка с общите териториални програми със средства от ЕС, коментира депутатът от БСП Димчо Михалевски при срещата.

„Развитието на отношенията с Турция и Сърбия е повече от добро, но срещаме бойкот от страна на Република Македония и тук трябва да обединим усилия. Двустранните ни опити показват, че не можем да се справим. Очевидно има нежелание да се работи по това сближаване“, заяви Михалевски.

„На ниво общини, неправителствени организации, държавни институции могат да се направят много контакти и да се преодолее езикът на омразата“, смята Михалевски.

Той се обърна с молба към Фюле за съдействие при партньорите в Македония.

„Без тази малка крачка едва ли ще извървим големия път“, допълни той.

„В началото на следващата година бихме могли да организираме мащабно събитие в София с фокус върху две важни теми – как България ще извлече полза от тези процеси, какво да направим по отношение на текущите проблеми, които са доста в региона. Проблемите трябва да бъдат решени преди приемане на държавите в Европейския съюз, да не превръщаме преговорния процес в заложник на тези проблеми“, каза от своя страна еврокомисарят.

Той се обърна към българските политически лидери и всички важни фигури в страната с молба да действат заедно и решително за постигане на резултатите по Механизма за проверка и сътрудничество.

„Механизмът няма за цел да бъде постоянен инструмент, той не е нещо, което може само по себе си да гарантира високото доверие в процеса по разширяване. Той ни помага, че в процеса на разширяване можем да се поучим от грешките в миналото“, каза още Щефан Фюле.

Еврокомисар Щефан Фюле се срещна с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и външния министър Николай Младенов.

#ДПС #Юнал Лютфи #еврокомисар за разширяването и европейската политика #Щефан Фюле #Македония #членство #ЕС #Европейски съюз #Балкани #етническа толерантност #БСП #ГЕРБ #Моника Панайотова #Владимир Тошев #Димчо Михалевски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници