Домбровскис за влизането на България в Еврозоната: Датата не е важна, трябва да се изпълнят критериите

Домбровскис за влизането на България в Еврозоната: Датата не е важна, трябва да се изпълнят критериите
Стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

Служебният премиер Гълъб Донев проведе среща с изпълнителния заместник-председател на ЕК, отговарящ за икономиката в интерес на хората Валдис Домбровскис. На пресконференция в Министерския съвет министър-председателят уточни, че двамата са обсъдили важни въпроси, свързани с пътя на България за членство в еврозоната.

„Нашият фокус беше върху присъединяването на България към еврозоната. Искам да подчертая, че ЕК ще продължи да подкрепя работата на правителството и да работи тясно с българските власти, за да гарантира, че тази работа ще доведе до успех и България ще може да влезе в еврозоната”, посочи Валдис Домбровскис.

Домбровскис отново изрази надежда, че страната ни ще успее да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 г., както първо обяви в ефира на NOVA. „Междувременно, България ще трябва да отговори на всички критерии от Маастрихт, не само за инфлацията. Трябва да се изпълнят ангажиментите, свързани с периода след ERM II”, добави той.

„Забавянето не трябва да обезкуражава България. Еврото носи ползи за икономиката и за гражданите. По този начин страната ще попадне в центъра на европейския проект и се надяваме, че ще има успех”, посочи още изпълнителният заместник-председател на ЕК.

Домбровскис заяви, че единственият проблем пред България е инфлацията. „Това е съвместна оценка както на българските власти, така и на експертите от ЕК. Този критерий не се изпълнява, дори сте далеч от целта. Възможно е присъединяване на 1 януари 2025 г. Датата обаче не е важна, трябва да се изпълнят критериите”, категоричен бе той.

#Валдис Домбровскис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници