Учен от БАН каза има ли бобри по Черноморското ни крайбрежие

Учен от БАН каза има ли бобри по Черноморското ни крайбрежие

pixabay

A A+ A++ A

Гл. ас. д-р Йордан Кошев коментира разпространена информация в медии у нас за забелязани „живи бобри, пристигнали от Русия“ по Южното Черноморие

"Струва ми се смешно да се твърди за установени бобри по крайбрежието ни на Черно море." Това заяви гл. ас. д-р Йордан Кошев от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания - БАН (ИБЕИ), цитиран от Maritime.bg. Коментарът на учения е по повод разпространена информация в медии у нас за забелязани „живи бобри, пристигнали от Русия“ по Южното Черноморие.

Д-р Кошев изследва популациите на бобрите у нас.

В България вече има бобри. Наблюдават се на почти всички острови на р. Дунав, както и в природен парк Русенски лом“, коментира той.

По думите му бобрите могат да оцелеят във водите на Черно море.

Бобърът обаче е строго сладководен вид, при това плува много добре, силно привързан е към брега. Няма да се остави да го завлече течението и да пътува с километри до нашата граница, за да излезе на брега на Черно море“, заяви още д-р Кошев.

Той подчерта, че в ИБЕИ - БАН няма данни за открити бобри по Черноморското крайбрежие и допълни, че вероятно става дума за информация с ниска степен на достоверност.

#Черноморие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници