Ген. Съби Събев: Много малък е рискът войната да излезе извън границите на Украйна

Ген. Съби Събев: Много малък е рискът войната да излезе извън границите на Украйна

Стоп кадър/NOVA NEWS

A A+ A++ A

"Войната много трудно може да излезе извън Украйна, освен при стратегическа грешка на Русия да провокира страна от НАТО. Москва няма способности да води друга война, преди да е завършила тази в Украйна. Всички опасения, които започнаха да се тиражират в информационното пространство у нас са повече пропаганда, отколкото реалност. Няма такава реалност! Много малък е рискът войната да излезе извън границите на Украйна. Затова страните от ЕС и НАТО, а и други демократични страни, помагат с оръжие на Украйна, за да може тя да изтласка агресора извън международно признатите ѝ граници. По този начин конфликтът ще остане локализиран в рамките на Украйна".

Това заяви пред БНР първият български военен представител в НАТО ген. Съби Събев.

"Ясно трябва да се разбере, че докато Украйна се намира във война и има териториални претенции към нея, е много трудно да се получи съгласие от всички съюзни държави в НАТО за отправяне на покана и започване на преговори за членство", обясни той.

По думите на ген. Съби Събев е добра новина, че бойната група в България ще бъде надградена до ниво бригада:

"Докато трае войната в Украйна, Алиансът е длъжен да вземе всички предохранителни мерки, това е свързано и с реализацията на тези регионални планове за отбрана. ... Тези 8 батальонни бойни групи, които бяха по Източния фланг на НАТО, очевидно ще прераснат в бригади. Ако сега са от 1000 до 1500 души, сега вече отиват от 4500 до 5000 души. Това ще ангажира и национални въоръжени сили, и въоръжени сили от останалите страни от НАТО. Тези бригадни групи са много по-сериозен възпиращ елемент, отколкото досега бяха батальонните групи. Което е сериозен сигнал към Русия, че НАТО ще отбранява всеки сантиметър от своята територия".

Ген. Събев беше категоричен, че преговори за мир не се изключват, "но трябва да бъдат създадени условия за тях и да се преговаря по условията на Украйна, а не по условията на Русия, която е агресор".


#ген. Съби Събев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници