Министър Вътев препоръча на земеделците: Сдружавайте се, за да стигате по-лесно до пазара!

Министър Вътев препоръча на земеделците: Сдружавайте се, за да стигате по-лесно до пазара!

Пресцентър на МЗХ

A A+ A++ A

Министърът на земеделието Кирил Вътев призова българските производители на плодове и зеленчуци да се сдружават и кооперират, за да стигат по-лесно да българския пазар. Така ще се изравни съотношението между внос и местно производство, каза той, при откриването на ловния сезон край Челопечене:

"Подготвяме програма за събирателни пунктове за плодове и зеленчуци с финансиране, с което искаме да насърчим сдружаването и кооперирането между производителите, така че и най-малкият и най-големият да имат равен достъп до пазара. В тези събирателни центрове продукцията им ще се окачествява, ще се калибрира, ще се опакова и ще отговаря на най-високите стандарти на пазара. Това е единственият начин, по който и най-малкият може да стигне до големите супермаркети".

Процесът няма да е лесен, но трябва да започне, за да бъдат задържани производителите в сектора, посочи още министър Вътев:

"Все повече земеделски производители се отказват от животновъдство и от зеленчукопроизводство, както и на плодове. Още по-тъжното е, че това са хора, които, напускайки този бизнес, не остават в България", каза министър Вътев при откриването на ловния сезон в Челопечене, предаде БНР.

Проверките на БАБХ и НАП за цените на млякото и млечните продукти от производителя до потребителя ще приключат до края на месеца, заяви министърът. Целта е да установи как се разпределя добавената стойност от полето до рафта в магазина. Такава проверка са поискали и производителите на плодове и зеленчуци, заяви Вътев. Резултатите ще бъдат повод за сериозни законодателни промени:

"Както в Закона за ДДС, така и в Закона за храните. Липсват ни регламенти за търговията със земеделска продукция. Под "земеделска продукция" в цял свят разбират всичко от полето до масата, а у нас малко е криворазбрано това понятие и разбираме само селскостопанска продукция без готовите храни, които минават през съответните технологични процеси на преработка".

Днес официално беше открит ловът на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и друг пернат и дребен дивеч.

"Бракониерството е голям проблем не само за дивеча, то е голям проблем и за земеделските стопани. До момента в тези два месеца нямам получени сигнали за бракониери", посочи министър Вътев и категорично заяви, че ако се получат сигнали, властта ще бъде безкомпромисна:

"Ако искате личното ми мнение, бракониерите трябва да са в затвора, а не в регистър".

Министърът подчерта, че и много чуждестранни ловци проявяват интерес към лова у нас. Той даде и пример:

"От Италия пристигат доста ловци за лов на бекаси. Този лов е най-популярен в районите на Странджа или в Югоизточното предприятие".

У нас право да ловуват имат около 150 000 души.

#Кирил Вътев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници