Важни промени в изпитите след 7 клас

Важни промени в изпитите след 7 клас

pixabay

A A+ A++ A

Седмокласниците ще разполагат с повече време на изпитите си от Националното външно оценяване (НВО) по български език и литература и по математика. За първата част вече ще имат 75 вместо 60 минути, което ще им даде възможност за по-спокойна и задълбочена работа.

Това стана ясно по време на национално съвещание с началниците на регионални управления на образованието, свързано със старта на новата учебна 2023/24 година, което бе открито от министъра на образованието и на науката Галин Цоков.

Още една промяна в изпита след 7. клас ще стане факт още от започващата учебна година. Броят на задачите и по двата предмета остава същите, но по математика две от задачите, които до сега са били с отворен отговор, ще станат с избираем.

"През годините се наблюдава, че има ученици, които показват знания, но техническа грешка в хода на решаването на условията на отворените задачи, води до липсата на верен краен отговор. С въведената промяна децата ще могат още в хода на изпита да се коригират, ако видят, че решението им не фигурира в изброените варианти. Това не само ще спомогне за по-точна проверка на знанията, но и ще позволи включване на по-голям дял задачи с практическо приложение", заяви министър Цоков.

#изпит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници