Истанбулската конвенция влиза в сила в ЕС от 1 октомври

Истанбулската конвенция влиза в сила в ЕС от 1 октомври

Pixabay

A A+ A++ A

На 1 октомври Истанбулската конвенция ще влезе в сила за ЕС, отбеляза днес Европейската комисия. Конвенцията е цялостна правна рамка за защита на жените срещу всички видове насилие. Тя цели да предотвратява и преследва насилието срещу жени и домашното насилие, както и да осигури всеобхватен и съгласуван подход, се отбелязва в съобщението.

Споразуменията, сключени от ЕС, са задължителни за държавите от ЕС и за европейските институции, посочи по този повод говорител на комисията на пресконференция. Задълженията по конвенцията ще се прилагат, когато държавите предприемат действия, обхванати от европейското законодателство, поясни той, цитиран от БТА.

Говорителят уточни, че всички държави от ЕС са подписали документа, а досега 21 страни са го ратифицирали. Той допълни, че ЕК разговаря с всички засегнати държави по въпроса за ратификацията. По неговите думи разговорите обхващат също предложението на ЕК навсякъде в ЕС насилието срещу жени и други посегателства, основани на пола, да бъдат обявени за престъпление.


#ЕС #Истанбулската конвенция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници