Според класация: Само при нас и румънците чалгата продължава да е на пиедестал, гърците и сърбите минаха на рап

Според класация: Само при нас и румънците чалгата продължава да е на пиедестал, гърците и сърбите минаха на рап

инстаграм

A A+ A++ A

България и Румъния са бастион на поп-фолка, а най-слушаните изпълнители на Запад са рап и хип-хоп изпълнителите. Това показва класация на Youtube за най-гледаните видеа в онлайн платформата през последните 12 месеца.

Така в България най-слушана е поп-фолк певицата Галена, която отчита 133 млн. гледания в платформата за видеа. Подобна е ситуацията и в Румъния, където най-слушан е поп-фолк певецът Цанка Урагану, който за 12 месеца регистрира 534 милиона гледания.

Класацията обхваща всички европейски държави, както и Русия и Турция.

Резултатите у нас и Румъния рязко се открояват от тенденциите на меломаните в Западна Европа, където според класацията в над 20 държави, сред които Великобритания, Испания, Франция, Германия, Австрия и Нидерландия, най-гледаните видеа са на рап или хип-хоп изпълнители. Разликата си личи още при Сърбия, където рапърът Девито е най-слушан, както и в Северна Македония и Черна гора. Същото важи и за Хърватия, Словения и Босна, където най-много гледания регистрира младият босненски певец Джала Брат, информира в-к „24 часа“.

В три северни държави - Исландия, Великобритания, Норвегия, най-слушан е рап легендата Еминем. Същото важи и за Швейцария.

В не всички страни обаче лидери са рапът и хип-хопът. Например в Молдова най-гледаните видеа са на рокаджиите Carla's Dreams, а финландците залагат на денс поп групата Portion boys.

В страните около Прибалтика, както и в Полша слушат най-много РНБ и поп изпълнители, като например Джесика Шай от Литва, групата Bermudu Divsturis в Латвия и полякинята Сана. С най-много гледания се откроява турската звезда Семиценк, който отчита 1 милиард гледания сред турците в Youtube. В същото време в Кипър залагат на гръцката поплегенда Константинос Аргирос. А в родната му Гърция най-слушан е рапърът Транос.

В Русия лидер в класацията на Youtube е 32-годишният поппевец Ислам Итляшев, а в съседната ѝ Украйна залагат на изгряващия нюуейв изпълнител Артьом Пивоваров. И докато в повечето държави най-слушаните певци са родом именно от същите държави, страни като Андора залагат на поплегендата Шакира, а Малта - на The Weeknd. A живеещите в Люксембург са слушали най-много португалското дуо Калема.

#Галена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници