България и Румъния влизат в Шенген през декември?

България и Румъния влизат в Шенген през декември?

Pixabay

A A+ A++ A

Дългото чакане на България и Румъния за Шенген може да приключи до края на годината според испанския министър на вътрешните работи, съобщи Евронюз България.

На заседанието с колегите му от блока в Брюксел Фернандо Гранде-Марласка припомни, че пълноправно членство на двете страни в Шенгенското пространство е приоритет за Испания, която е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Да се надяваме, че до последния съвет на испанското председателство през декември това ще стане реалност.

По-рано тази година Европейският парламент отново призова за това двете страни да станат част от Шенген до края на 2023 година. Тази седмица Европейската комисия потвърди, че България и Румъния са постигнали напредък в охраната на границите на блока.

Охраняваме и трябва да охраняваме нашата граница, най-вече заради безопасността на българските граждани. Искам да поздравя екипите на Гранична полиция и военните, които се включиха, МВР, за това, че има много съществен напредък. Искам да отбележа доброто сътрудничество в турската държава и властите от другата страна. Действията са съвместни и резултатът е налице. Самите мигранти вече знаят, че това е трудният маршрут и е по-добре да не тръгват по него, каза Николай Денков, министър-председател на България.България

Но, за да се стигне до приемането им в зоната на свободно движение, е необходимо съгласието на всички страни членки на Европейския съюз. А засега ветото на Австрия и Нидерландия остава. Последната за тази година среща на министрите по правосъдие и вътрешни работи ще се проведе на 5 и 6 декември.

#ЕС #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници