Стряскащо! 2 млн. вида растения и животни на път да изчезнат завинаги

Стряскащо! 2 млн. вида растения и животни на път да изчезнат завинаги
A A+ A++ A

Земеделието се оказа най-голямата заплаха за биоразнообразието в Европа

Близо 2 млн. растителни и животински вида са застрашени от изчезване по света. Това са два пъти повече, отколкото се смяташе досега, разкри ново проучване, съобщи в. “Дейли мейл”.

Изследването е ръководено от д-р Аксел Хоркирх от Люксембургския национален музей на естествената история. Анализирани са 14 669 вида - приблизително 10% от биоразнообразието на Европа. Учените установили, че една пета от европейските видове са изложени на риск от изчезване.

В списъка е емблематичният син кит, най-голямото животно в света. Той тежи около 200 тона, равнява се на 33 слона. Сред застрашените е и акулата морски ангел. Някога “ангелите” са били широко разпространени по крайбрежните райони. Ако сте късметлии, сега все още можете да ги видите около Канарските острови.

Свиването в популацията е драстично. Един от най-застрашените от изчезване бозайници в Европа например е европейската норка. През 1997 г. е имало около 41 000 норки от този вид. Днес те са по-малко от 5000, а в Украйна, където са били често срещани, са останали не повече от сто. Същото е и при гигантския гущер ла гомера, който обитава един-единствен испански остров, част от Канарските о-ви. Някога огромните влечуги обитавали целия остров Ла Гомера, на който са кръстени. Днес са останали около 100 представителя, които се срещат само по скалистите райони.

Учените установили, че една пета от европейските видове са изложени на риск от изчезване.
Учените установили, че една пета от европейските видове са изложени на риск от изчезване.

Много растения също са изложени на риск да бъдат унищожени - от нежната пиренейска астра до извисяващата се испанска ела. Проучването установило, че безгръбначните - разнообразна група, включваща насекоми, двучерупчести и главоноги - са много по-застрашени спрямо предишните оценки.

От почти 15-те хил. изследвани вида 2389 са класифицирани като застрашени от изчезване от Червения списък на Международния съюз за защита на природата, който се счита за най-изчерпателния източник на информация. Това включва 18% от гръбначните животни, 24% от безгръбначните и 27% от растенията. Тези резултати

надвишават повече от 2 пъти предишни оценки,

които предполагаха, че само 10 процента от безгръбначните са застрашени.

#растения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници