КС отказа да тълкува искане за необходимото мнозинство при гласуване на промени в Конституцията

КС отказа да тълкува искане за необходимото мнозинство при гласуване на промени в Конституцията

bta

A A+ A++ A

Конституционният съд отклони искането на народни представители от 49-ото Народно събрание за даване на задължително тълкуване на разпоредба от основния закон във връзка с необходимото мнозинство за трите гласувания за приемане на изменения и допълнения в Конституцията. Това става известно от съобщение, публикувано на сайта на съда.

Искането е отправено от депутати от "Възраждане" и "Има такъв народ" на 17 ноември. Те настояват за задължително тълкуване на нормата на чл. 155, ал. 1 и ал. 2 от Конституцията на Република България по следния въпрос : „1. 3адъжително ли е наличие на мнозинство от три четвърти от всички народни представители за всяко от трите гласувания за приемане на закон за изменение или допълнение на Конституцията, така, както е посочено в чл.155, ал.1 от Конституцията и липсата на този кворум за което и да било от трите гласувания препраща ли задължително към ново разглеждане на всяко от тях по реда на чл.155, ал.2, изр. първо от Конституцията?“.

На заседанието присъстваха всички десет конституционни съдии. Определението е прието единодушно.

На 8 декември парламентът прие на първо четене промените в Конституцията със 164 гласа "за", 66 "против" и без въздържали се. Съгласно процедурата, измененията бяха подложени отново на първо гласуване, след като преди два месеца не събраха необходимите три четвърти мнозинство.

#КС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници