Шеф Борис Петров: Цял свят ни се смее, нямаме ресторантьори, а сандвичари

Шеф Борис Петров: Цял свят ни се смее, нямаме ресторантьори, а сандвичари
A A+ A++ A

Популярният шеф готвач Борис Петров коментира наболели напоследък теми за ресторантьорството. Както обичайно - направи го в свойски стил - директно и без да премълчава нищо:

Вместо да се спори 9% или 20% да е ДДС в Туризма и Ресторантите, да се помисли защо за последните 30 години тези два сектора станаха за смях в целия Свят. Това не е футбол, това е живота на децата ни!!!

Ние сме с най-голямото падение имиджово на ресторантьорството и хотелиерството в Света. Като гледам как ни приема светът и се чувствам може би като Цар Самуил след битката с Василий II, където великата българска армия е колони от слепци, водени тук тям от някой полу-сляп!?

Водачите ни може да ги видиш да ядат студен сандвич, кренвирши и пица на парче. Нямаме подкрепа на никакво родно земеделие и дори Фермерски Пазар с изключение на катуни, които се отварят тук-там. Навсякъде по телевизията в праймтайм се пускат някакви изкривени формати от едни и същи несретници продуценти, дето най-умният между тях сърба стрида в мола или нарича гръцките гереци Ресторанти. Формати с глупаци дето правят месото "Пекано", други пеперуди накичени с пръстени като стари ромки въртят мастър сарми от праз лук, трети дето не влизат в кухнята от 10 години говорят за философия и хранене, нещастници дето единствената им цел да грабнат по 20К от фалшивите храни на веригите които рекламират. Навсякъде по телевизията мирише на развалена храна. А цивилизация на една нация се определя от Гостоприемство и Храненето, където у нас е на едно от последните места на Света.

Лошото образование и тези лошо поднесени формати образоват едни объркани деца, които на 3-4 години в кухните са с най-великите претенции, ходят Като Спайдърмен, а са просто едни кашавари на заплата, иначе последните 15 години то не беше Бокюз Д'Ор то не бяха мишленови ресторанти, то не бяха състезания. Бързат да станат велики и да ги дават по телевизията. Иначе 99% от тях след 10 години са сандвичари, някои даже снабдители или шофьори. Хотелите с претенции с неадекватен мениджмънт назначават бивши бояджии, които видиш ли преживяли катарзис и станали някакви велики готвачи, само за няколко години.

Знам, че за много от вас, които четете това Храненето и Гостоприемство не са важните елементи, гоните си кредитите, мислите се за нищо с новата си къща в Малинова Долина, хубавата кола, екскурзията в чужбина, но помнете едно, Навсякъде ви мислят за идиоти. Има държави, които ни мислят дори за обръснати маймуни. Така че, ако не поставим Туризма и Храненето в държавната политика, няма да бъдем нищо повече за Света! Толкова ли е трудно да погледнем към Хърватия, та ако си направите едно ДНК, ще видите, че сме същите хора, просто мозъка ни е болен. Създали сме си някакви полу божества след седми век закачваме ги навсякъде като Цезари и се кланяме на някаква велика история, живеейки в кочина, която всеки ден става по-миризлива. Толкова ли е трудно да станем Модерни, Мислещи Хора. Да спрем, да лежим на стари лаври на Измислена История, да хабим ресурси за стари религии като това да градим и бутаме паметници, та това е правено между III век V при смяна на религиозните култове в Рим. Там е хабен такъв ресурс, за тотеми. Кога ще станем Модерни Хора, дадох пример с Хърватска, колко е сложно, направете България Туристическа Дестинация, както направиха те. Имаме всички дадености, поканете хората да ги оценят те ще помогнат за всичко останало. Къща без гости е "Сива Къща" няколко човека мърсят чрез телевизия и медии, махнете ги, да изчистим, да наредим и да отворим вратите на тази бедна и загиваща държава, с толкова много измислени култове. Да подобрим образованието и да инвестираме в бъдещето. Ние не сме деца на Божества, ние сме просто едно племе, което се затрива и самоизяжда .....та дори и с извадени очи, да родим поколение, което ще ни измъкне от тресавището!!!?

#Борис Петров #ресторанти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници