Животните- метеоролози и някои поверия

Животните- метеоролози и някои поверия

Pixabay

A A+ A++ A

Свикнали сме да получаваме прогнозата за времето наготово. А какво ли правят животните, които нямат тази възможност? Някак са се научили да предсказват времето и да ни говорят с поведението си.

Ролята на гадател, когато става въпрос за предсказване на времето, се изпълнява успешно от торния бръмбар (Geotrupes stercorarius). Когато времето е хубаво и ще остане такова, торните бръмбари напускат домовете си по залез слънце. Но, ако предстои буря, не само че не излизат, но и се заравят дълбоко в земята.

Какво може да ни покаже един танц? Много неща, сред които е и предстояща промяна на времето. Разбира се, не говорим за блус или рап, а за танц при пчелите. Танцът не е особено впечатляващ – просто въртене на пчелите около и над кошера. Ако времето ще се влошава, те продължават този танц продължително време и не се отдалечават от кошера си.

Освен бръмбарите и пчелите, можем да се спрем и на птиците. Ами да, какъв по-добър пример за животни-метеоролози? Особено прелетните птици. Наистина трябва да са добри в това, след като без помощта на прогноза знаят кога трябва да отлетят на юг. Птиците не са чувствителни само по време на миграция.

Пример в това отношение е славеят (Luscinia megarhynchos). Не е случайно, че мъжкият славей е получил прякора за най-добър певец сред птиците. Освен приятна за слушане, песента му може да ни бъде и полезна. Смята се, че ако пее цяла нощ се очаква хубав слънчев ден.

Съществуват поверия, че някои птици, като тръстиковия дрозд (Acrocephalus arundinaceus), строят гнездата си по-високо, когато се очаква покачване нивото на водата.

Ами морските птици? Добри метеоролози сред тях са чайките и буревестниците. За чайките съществуват дори моряшки поговорки. Според една от тях, ако чайките летят ниско над водата, моряците ще се радват на хубаво време.

Смята се, че и слоновете и жабите също имат способността да предсказват времето.

Добри метеоролози са и пингвините. В крайна сметка, това че живеят на студено не значи, че харесват бурите. Когато усетят, че приближава буря, пингвините се събират заедно, сгушени на големи групи.

Да оставим за момент птиците и пингвините и да насочим вниманието си към Деня на мармота. Замисляли ли сте се, защо има такъв ден? В САЩ мармотът е известен със способностите си на метеоролог, с което са свързани и различни поверия. Според едно от тях, мармотът се събужда точно на втори февруари, когато е и Денят на мармота.

Поверие гласи, че когато мармотът се събуди и излезе от дупката си, усеща какво ще бъде времето. Ако предстои хубаво време остава навън. Ако времето ще се влошава, се връща в дупката да си поспи още. За да могат да направят това, мармотите използват сянката си. Според поверието, ако мармотът не може да види сянката си, когато излиза от дупката си, предстои хубаво време. Ако мармотът види сянката си, ще се върне обратно в дупката си и зимата ще свърши едва след 5-6 седмици. Едва ли мармотите се будят винаги на втори февруари, но затова си има поверия, нали?

Обсъдихме пингвините и мармотите, сега да се насочим към рибите. И те не остават по-назад в познаването на предстоящи промени във времето. Хората отдавна са забелязали, че преди влошаване на времето, рибите започват да скачат над водата.

Пример за риба, която предсказва времето, е сомът. Доста ленива риба, но не и когато времето ще се влошава. Тогава напуска любимото си дъно и излиза на повърхността на водоема.

Източник: Екомедия

#животни #прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници