Габриел: С България и Румъния Шенгенското пространство става по-силно

Габриел: С България и Румъния Шенгенското пространство става по-силно

ЕС

A A+ A++ A

С България и Румъния Шенгенското пространство стана по-силно, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Тя коментира единодушното решение от снощи на Съвета на Европейския съюз за присъединяване на България и Румъния към Шенген с отпадане на контрола по вътрешните въздушни и морски граници от 31 март 2024 г.

"Шенгенското пространство е национален приоритет и ангажимент съгласно Договора ни за присъединяване към Европейския съюз", подчерта Габриел. Тя благодари на правителствата, които са работили за напредък за постигане на този приоритет, на парламентарните групи, подкрепящи сегашното правителство и на българските евродепутати.

Габриел отбеляза още, че България показва ежедневно ключовата си роля в опазването на външните граници на Европейския съюз и подчерта, че страната ни разполага със силна система за управление на границите, която допълнително засилва сигурността на ЕС. "През 2024 г. ще продължим да работим заедно и за последващо отпадане на контрола по сухопътните граници", допълва Мария Габриел в своя коментар, разпространен от пресцентъра на външното ни министерство.


#Мария Габриел #България в Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници