Експерт: Налага се мнението, че до 5 години ще има война Европа - Русия

Експерт: Налага се мнението, че до 5 години ще има война Европа - Русия

ТВ Европа

A A+ A++ A

Скептик и песимист съм, че скоро може да завърши тази война - Русия – Украйна, но има избори в САЩ, много важни. Стратегическата среда в света е много неприятна. Това коментира пред БНР проф. Румен Кънчев, бивш зам.-министър на отбраната и експерт по международна сигурност и геополитика.

"През миналите 2 седмици излезе изявление на естонския премиер и каза, че очаква Естония да има война с Русия през следващите 3 до 5 години. Началникът пък на норвежкият генерален щаб и началникът на полското военно разузнаване прогнозираха, че до 3 години ще има такъв конфликт. Същото смятат и в министерство на отбраната на Германия. Виждате как постепенно се налага мнението, че в следващите 3 – 5 години може да има война между Русия и Европа и това е голямата тревога", каза проф. Кънчев в предаването "Нещо повече".

"Не е подготвена, според мен, Европа, така както трябва да бъде. В много доклади се казва, че армиите са недокомплектовани, тъй като години наред десетилетия защото НАТО смятаха, че няма да има война с Русия и дипломацията работеше с пълна сила да няма война с Русия. Оказва се, че не е така. В историята на човечеството има такива цикли по 100 – 120 години и се сменя глобалното лидерство и започват такива войни", предупреди експертът по международна сигурност и геополитика.

За другия конфликт Израел – Палестина той каза, че "в Близкия Изток има хоризонтална ескалация на конфликта с опит да бъдат включени и други държави освен Израел и Палестина".

И коментира: "Опасността от хутите не е толкова голяма, въпреки техните амбиции, които са свързани да играят ключова роля в сигурността в Близкия Изток и това ги сблъсква с техните приятели от Иран. Идеологията в Йемен е свързана с тежък антиамериканизъм и с неприемане на поведението на израелската държава в региона. Това са 2 стълба, върху които е построена сегашната мотивация на хутите. Като партньор на Иран имат високо ниво на сътрудничество и не винаги координират действията си."

"Американците се стремят да прекратят този конфликт, тъй като не е нито в техен интерес, нито в интерес на държавите в региона. Иран няма мощ да взриви региона, но се използва от това, което се случи между Израел и Палестина, за да утвърди позициите си на местен регионален лидер в Близкия Изток. Иран не е опасност от военна гледна точка поне за държава като САЩ. Виждам, че и Китай в последно време се опитва да вземе по балансирана позиция по отношение на Иран. САЩ не могат да позволят някой да доминира в Близкия Изток и то по толкова елементарен начин", коментира проф. Кънчев.

И допълни, че действията на САЩ срещу хутите са предупредителни, с които се цели да се спре конфликтът в Близкия Изток.


#проф. Румен Кънчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници