„Мудис“ смъкна рейтинга на Франция, запази негативната перспектива

„Мудис“ смъкна рейтинга на Франция, запази негативната перспектива
Рейтинговата агенция „Мудис“ понижи оценката си за дълговите облигации на Франция от ААА на АА1 и запазва негативната перспектива. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Рейтинговата агенция „Мудис“ понижи оценката си за дълговите облигации на Франция от ААА на АА1 и запазва негативната перспектива.

В официалното съобщение, публикувано късно вечерта в понеделник, се посочва, че то следва решение от 23 юли 2012 г. за промяна на перспективата на Германия, Люксембург и Холандия, когато бе обявено и началото на ревизия за понижение на Франция.

Негативната перспектива бе дадена на френските облигации на 13 февруари 2012 г. във връзка с ефекта от гръцката криза.

Според „Мудис“ има три основни причини за понижения рейтинг, предаде „Дневник“.

Най-напред това е дългосрочната перспектива за икономически растеж на Франция. Тя е негативна заради множество структурни предизвикателства, включително постепенната и устойчива загуба на конкурентоспособност и скованите от години пазари за труд, стоки и услуги.

Освен това фискалното бъдеще на страната е несигурно заради влошаващи се икономически перспективи - краткосрочни (поради потиснатото вътрешно и външно търсене) и дългосрочни (заради споменатите по-горе структурни проблеми).

На трето място намалява предвидимостта на устойчивостта на Франция на шокове в еврозоната поради растящите рискове за икономическия растеж, фискалните показатели и поскъпването на кредитите.

Експозицията на Франция към периферните държави в Европа чрез търговски и банкови връзки е непропорционално голяма, ангажиментите й да подкрепя останалите в еврозоната се увеличават (особено потенциално голям ще е той, ако Испания затъне), а тя няма национална банка, способна да финансира дълговете й в случай на пазарен срив.

Париж изсипва милиарди в Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) и Европейския механизъм за стабилност (ESM), но може да се окаже, че в момент, когато страната се нуждае от помощ от тези инструменти, те вече да са изчерпани, се казва още в съобщението на „Мудис“.

Понижението е само с една степен заради размера на френската икономика и желанието на новата социалистическа власт да прокара реформи.

Една от трите големи рейтингови агенции вече понижи оценката си за Франция от ААА. Това е „Стандард енд пуърс“, която през януари свали рейтинга с една степен до AA+.

#„Мудис" #Франция #икономически растеж #Европейски фонд за финансова стабилност #Европейски механизъм за стабилност #ESM

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници