Рашидов откри изложба на български икони в Москва

Рашидов откри изложба на български икони в Москва
Министърът на културата Вежди Рашидов откри изложба от български икони в сградата на Патриаршеския храм „Христос Спасител“ в Москва. Снимка: БНР
A A+ A++ A

Министърът на културата Вежди Рашидов откри изложба от български икони в сградата на Патриаршеския храм „Христос Спасител“ в Москва.

Изложбата „Икони от Сливенския край“ включва 93 безценни произведения и ще остане в храма „Христос Спасител“ един месец, предаде БНР.

В експозицията има и руски икони, които са носили със себе си руските войни по време на освободителната за България Руско-турска война.

„Трябва да се гордеем, че притежаваме такава колекция“, заяви директорът на Художествената галерия в Сливен Даниела Ненчева.

„Хората се радваха, че виждат тези икони. Когато иконите бяха на земята при аранжирането на изложбата, помолиха да ги докоснат, да се помолят, целуваха ги и казваха на всяка една от тях хвала Богу, че тези икони са дошли тук. Толкова бяха щастливи тези хора, че тези оригинални творби се намират тук, в този храм“, разказа още Даниела Ненчева.

На откриването на изложбата беше и протойерей Георгий, който служи в храма „Христос Спасител“.

„Изложбата е забележителна. Тя показва, че руските войни са отишли да освобождават българската земя не само с оръжие в ръка, но са носили със себе си и икони, защото побеждава този, който е силен духом“, коментира протойерей Георгий.

#изложба #Руско-турска война #Москва #храм „Христос Спасител“ #министър на културата #Вежди Рашидов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници