Ново предложение: Студентите да учат безплатно, ако след това работят няколко години в България

Ново предложение: Студентите да учат безплатно, ако след това работят няколко години в България

Pixabay

A A+ A++ A

За ново предложение в сферата на висшето образование заговори финансовият министър Асен Василев. Както вчера стана ясно, правителството е подготвило законопроект, с който студентите, които са държавна поръчка, да бъдат освободени от семестриални такси.

Днес финансовият министър Асен Василев коментира пред журналисти, че може би трябва да се помисли за по-специален механизъм.

"Моето лично мнение е, че е добре българските студенти да се възползват от безплатно образование, но начинът, по който според мен трябва да стане е, както е програмата "Стамболов". Ако се възползвате 5 години от безплатно образование, след това да имате задължение да работите 2-3-4 години в страната, за да може страната да си върне тази инвестиция, която е направила в студента".

"Мисля, че един такъв балансиран подход, в който се облекчава студентът и неговото семейство, но пък същото време самият студент поема една отговорност обратно да работи няколко години в страната срещу това безплатно образование, може би бил по-балансиран", каза още той.

Василев уточни обаче, че крайното решение ще бъде на парламента. Той увери, че в държавния бюджет има резерви, които да бъдат разходвани именно за тази мярка.


#Асен Василев #български студенти #обучение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници