ЕС налага санкции срещу руския министър на отбраната

ЕС налага санкции срещу руския министър на отбраната

БГНЕС

A A+ A++ A

Съветът на ЕС утвърди днес окончателно новите санкции срещу Русия, одобрени първоначално в сряда, съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. В списъка на санкционираните е добавен руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

В съобщение на Европейската комисия са представени подробности за съдържанието на санкциите, които предвиждат допълнително ограничаване на достъпа на Русия до военни технологии, сред които дронове и части за тях, и прибавяне на още 106 лица и 88 организации в санкционните списъци. Така броят на включените в списъка достига над 2000, се посочва в съобщението, предаде БТА.

Новите санкции засягат над 140 дружества и служители на руския военно-промишлен комплекс и участници в доставката на севернокорейско оръжие за Русия. Включени са дружества и граждани на Беларус, които подкрепят руските въоръжени сили. Наложени са също мерки срещу служители в завзетите от Русия украински области и на отговорни за депортирането на украински деца.

ЕК пояснява, че дроновете заемат централно място във войната в Украйна, затова санкциите ще засегнат дружества, които осигуряват на Русия части за такива летателни средства. Отбелязва се, че сред тези дружества има фирми от Китай, Казахстан, Индия, Сърбия, Тайланд, Шри Ланка и Турция, които косвено подкрепят руския военно-промишлен комплекс. Въвеждат се ограничения в търговията с желязо и стомана.

#Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници