Милен Керемедчиев: Няма бъдеще за Газа, което да е мирно

Милен Керемедчиев: Няма бъдеще за Газа, което да е мирно

БНР

A A+ A++ A

"По-вероятно е Израел да спре военните действия в момента и да позволи частична помощ. Помощта, която те получават от САЩ, започва видимо да намалява".

Това коментира пред БНР Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

Според него президентската кампания в САЩ оказва влияние върху целия свят. Натискът върху Израел се увеличава, подчерта той и обясни:

"Виждате по какъв начин започва да се оказва натиск към Украйна и европейските страни да намерят решение на войната. Същото се вижда и във войната, която води Израел с "Хамас" в Газа. В предварителните избори за обявяване на кандидатурата на президента Байдън за следващ мандат, той загуби няколко щата само заради това, че продължава своята политика да подкрепя Израел безрезервно. Видя се веднага, че те смениха тона и започнаха да оказват натиск върху Израел, който става все по-силен".

В предаването "Преди всички" Милен Керемедчиев изказа мнение, че в момента "Хамас" е в по-изгодна позиция. Те свършиха това, което бяха заложили като план, и показаха на целия свят, че Израел може да бъде наранен и ударен, коментира той. По думите му те много успешно търгуват с Израел за заложниците.

Ако се стигне до 6-седмично примирие, и двете страни ще се прегрупират, смята бившият заместник външен министър. Според него за "Хамас" това примирие е много важно, защото ще могат да вземат "глътка въздух".

"Трябва да завърши операцията, но не успява да го направи, което ще увеличи натиска върху Нетаняху тези заложници да бъдат освободени, което означава много сериозни отстъпки от страна на Израел - освобождаване на палестински затворници и то в огромен брой, спиране на военните действия".

Керемедчиев прогнозира, че след това битката ще се възобнови, но е важно как ще действа Египет. Според него напрежението ще ескалира веднага, след като примирието свърши.

"За съжаление, няма бъдеще за Газа, което да е мирно или отрегулирано. Нейната територия остава абсолютно неясна. Бъдещето на Ивицата Газа е много неясно и по скоро бунтовническо настроено".

#Милен Керемедчиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници