България нямало да губи европари за газовите връзки

България нямало да губи европари за газовите връзки
Няма опасност България да изгуби еврофинансиране по програма за газовите връзки със съседните страни, каза Дончев. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Няма опасност България да изгуби еврофинансиране по програма за газовите връзки със съседните страни, според министъра по еврофондовете Томислав Дончев.

„За ИСПА нямам данни България да има опасност да загуби пари. Министър Трайков в петък обясни достатъчно за газовите връзки“, заяви Дончев по БНТ в понеделник във връзка с питане на евродепутата Ивайло Калфин до ЕК, дали България ще получи полагаемите й се средства за тази година по ИСПА и по въпроса с газовите връзки

За това, че са обещани 288 км магистрали до края на мандата на правителството, Дончев поясни, че му е трудно да говори на ниво до километър.

„Имаме намерението и всички амбиции това да се случи. Целта е да използваме до последния евроцент парите и не само за строителство на магистралите. Трудно е да се каже коя е програмата отличничка“, посочи Дончев.

За БДЖ министърът по еврофондовете коментира, че това е част от болезнените реформи, за да има финансово стабилна компания.

„Освен да ремонтираме железни пътища, което е приоритет, освен да ползваме възможността да купим нови влакове, което разчитам да стане още през 2014 г., ние трябва да имаме и финансово стабилен оператор. Това е липсващата част от пъзела“, смята Дончев.

„Очаквам да изчистим броя на оперативните програми по отношение на управлението на европарите за периода 2014-2020 г. В началото на следващата година се надявам да е взето решение кои министерства ще бъдат отговорни за оперативните програми през следващия програмен период“, изтъкна министърът по еврофондовете.

Той заяви, че силната координация е един от ключовете, но като министър без министерство неговите правомощия са ограничени.

„Но персоналното и политическото ми влияние е достатъчно, за да има координация. За следващия програмен период са необходими повече механизми за гарантиране на централната координация“, обясни Дончев.

#Томислав Дончев #министър по еврофондовете #газови връзки #програма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино