Тачи и Дачич се срещат отново в Брюксел

Тачи и Дачич се срещат отново в Брюксел
Това ще е поредната среща между двете държави. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Косовският премиер Хашим Тачи и сръбският му колега Ивица Дачич ще се срещнат на 4 декември в Брюксел.

В началото на ноември Дачич и Тачи седнаха отново на масата за преговори, което, ако не друго, готовността за преговори на Сърбия, трябваше да донесе на страната дата за старта на преговорите за членство в Европейския съюз.

Белград очакваше по време на преговорите да получи от Прищина план за нов модел за решението на проблемите на паралелните институции в Косово. Дачич обаче е реалист и вече заяви, че не трябва да се очакват чудеса от преговорите.

„Трудно е да се приеме съгласуван краткосрочен план споразумение за интегриран механизъм за граничен контрол", заяви тогава сръбският премиер.

Тема на разговорите между двамата политици след дни ще бъде изпълнението на споразумението за управлението на границите, пише косовското издание „Препорт", на което се позова и информационна агенция „Фокус".

Дачич заяви, че е в интерес на Сърбия диалогът да бъде продължен, като страната е в позиция да избира с кого да преговаряме.

Сръбският мийнистър-председател намекна за последните слухове, че след решението на Трибунала в Хага Белград ще трябва да води разговори с бившия премиер на Косово Рамуш Харадинай.

В четвъртък Харадинай заяви намерението си отново да стане политически лидер на страната, сподели сам той.

Командирът на Армията за освобождение на Косово (АОК) и двама от неговите помощници бяха оправдани от международния трибунал в Хага по всички точки от обвинителния акт в повторното дело срещу тях за убийства по време на войната за независимост от Сърбия през 90-те години.

Според Хагския съд обвиняемите не са участвали в „съвместно престъпно начинание" за прочистване на областта от етнически сърби, а и някои от показанията на свидетелите са били ненадеждни.

Адвокатите на Харадинай съобщиха за неговото първо изявление след завръщането му в Косово, в което се казва, че той ще ръководи правителството, което ще представлява всички граждани на страната, без изключение, предаде електронното издание на сръбския вестник „Блиц", което цитира Информационна агенция „Фокус".

Харадинай изтъкнал, че ще уважава правата на всички малцинства в Косово и ще подсигури пълно политическо участие на сърбите от Косово.

„Ще уважавам международната общност и с подкрепата на народа ще завърша работата, която съм започнал през 2004 г.", пише още в изявлението на Харадинай, в което е добавено и обещанието, че под негово ръководство Косово ще стане член на ООН.

Президентът Томислав Николич заяви, че трибуналът е бил създаден, за да съди сърби, добавяйки, че „никой няма да бъде осъден за ужасните престъпления срещу косовските сърби".

По-рано същия ден говорителят на правителството Миливое Михайлович пък заяви, че Хагският трибунал е узаконил управлението на мафията в Косово, „но най-вече омертата, закона на мълчанието, който все още надделява и е по-силен от всяко престъпление".

Рамуш Харадинай и Идриз Балай бяха оправдани по 37 обвинения за военни престъпления в предишно дело, но са съдени повторно по някои от обвиненията.

Третият обвиняем Лахи Брахимай беше признат за виновен през 2008 г. за мъчения и осъден на шест години затвор. Сега той е повторно съден по четири обвинения.

Според обвинителния акт тримата са участвали в съвместно престъпно начинание за установяване на контрола на АОК в Западно Косово.

Етнически сърби и албанци, за които имало съмнения, че сътрудничат със сърбите, били измъчвани и убивани в затворнически лагери. Намерени бяха общо 39 тела.

Рамуш Харадинай е най-високопоставеният етнически албанец, съден от Трибунала в Хага. Неговите привърженици смятат, че повторното дело срещу него е безпочвено и се основава на неубедителни доказателства.

Нова оправдателна присъда вероятно ще предизвика гняв в Белград, а евентуално осъждане ще смекчи до известна степен негативното отношение към Трибунала в страната, коментира Би Би Си.

На 16 ноември Специалният съд на ООН отмени присъдите за извършени военни престъпления и престъпления срещу човечеството на бившите хърватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач.

Двамата бивши генерали, смятани за герои в родната си Хърватия, бяха оправдани от Трибунала в Хага, въпреки че получиха по съответно 24 и 18 години затвор на първа инстанция.

57-годишният Анте Готовина ръководеше операция „Буря", която целеше отвоюването на самопровъзгласилата се Република Сръбска Крайна – един от последните пунктове на съпротива, държани от хърватските сърби през 1995 г. Тя ускори края на войната в Хърватия.

#Хашим Тачи #министър-председател на Сърбия #министър-председател на Косово #Брюксел #преговори #Сърбия #Косов #Рамуш Харадинай #Сърбия #Армия за освобождение на Косово #АОК #Идриз Балай #Лахи Брахимай #Косово #Трибунал в Хага #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници