Калфин се оплака на Барозу от „фалшивата тревога за румънско-българска инвазия“

Калфин се оплака на Барозу от „фалшивата тревога за румънско-българска инвазия“
Българският евродепутат Ивайло Калфин се оплака на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу от „фалшивата тревога за румънско-българска инвазия“, насаждана от британски политици. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският евродепутат Ивайло Калфин се оплака на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу от „фалшивата тревога за румънско-българска инвазия“, насаждана от британски политици.

В общо писмо Калфин и румънският му колега от Европарламента Каталин Иван изразяват опасенията си, че гражданите на най-новите страни членки няма да бъдат в състояние свободно да упражняват правата си, гарантирани им от европейските договори, съобщиха от пресофиса на българския евродепутат.

Писмото е подкрепено с подписа на председателя на парламентарната група на социалистите в ЕП Ханес Свобода, съобщиха от пресофиса на Калфин.

„Вълната от враждебни изказвания от началото на годината цели стигматизирането на тези граждани като втора категория европейци, които представляват заплаха за социалните системи, просто защото искат да използват основните си права на свободно предвижване и работа“, пишат евродепутатите в писмото до президента Барозу.

Според тях изявленията на британски министри за очаквана вълна от имигранти от двете най-нови европейски членки след отпадането на ограниченията за работата във Великобритания в края на годината, се основават на неверни аргументи и противоречат на многобройните доказателства, които показват и Европейската комисия, и досегашния опит на страните, за които ограниченията вече отпаднаха.

„Разтревожени сме, че сегашните ограничения на трудовите пазари може да не бъдат премахнати от 1 януари 2014 г.“, се казва още в писмото на евродепутатите социалисти.

Ивайло Калфин, Каталин Иван и Ханес Свобода настояват ЕК да обяви ясно мерките, които ще предприеме, за да избегне опасността някои страни членки да не спазят срока и да продължат да държат затворени трудовите си пазари за български и румънски работници и след изтичането на преходните периоди на 31 декември 2013 г.

#Ивайло Калфин #Каталин Иван #Жозе Мануел Барозу #ЕК #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници