Българската мафия - лидер в трафика на наркотици в Европа, сочи доклад

Българската мафия - лидер в трафика на наркотици в Европа, сочи доклад
Българската мафия е толкова активна, че е установила тесни връзки с криминални организации от други континенти. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българската организирана престъпност е лидер в огранизирането на трафика на почти всички видове незаконни наркотици в Европа, сочат данни на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите и Европол.

Българската мафия е толкова активна, че е установила тесни връзки с криминални организации от други страни и континенти в създаването на каналите за контрабанда, предаде Би Ти Ви.

Проучването е по данни на  Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите  и полицейската централа Европол в първия доклад " Пазарите на наркотици в ЕС", публикуван днес в Брюксел и разпространен от пресслужбата на Европейската комисия.

В доклада се говори за пазар, който е все по-динамичен и иновативен, който реагира бързо на предизвикателствата и изисква също толкова динамична, иновативна и гъвкава реакция навсякъде в Европа.

Докладът разкрива „променящия се облик на организираната престъпност в Европа“: в миналото европейският пазар на наркотици бе съсредоточен върху конкретни наркотици, чийто трафик се извършваше от специализирани оператори по ясно определени маршрути, а съвременният пазар е по-„адаптативен“, използват се нови маршрути, а пратките, съдържащи няколко вида вещества, са все по-често срещани.

Експертите от Европол и ЕЦМНН изтъкват на няколко пъти ролята, която играят българските правоохранителни органи в разбиването на европейските и трансконтинеталните организирани мрежи за трафик кокаин и синтетични наркотици, както и разбиването на нелегални лаборатории за производството на амфетамини, в която класация страната ни е на второ място в Европа след Австрия.

Документът посочва ролята на Европа като основен световен източник на химичния прекурсор, използван за производството на хероин (ацетанхидрид), и като важен участник в опаковането, пласирането и рекламирането на продукти, съдържащи нови психоактивни вещества.

България се разглежда като основен разпределителен център в трафика на кокаин, както на Запад, така и на Изток, както и в един от основните производители и трафиканти в Югоизточна Европа на метамфетамини и амфетамини (продаван в Близкия Изток като каптагон).

#трафик #наркотици #организирана престъпност #Европол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници