Гумнеров: Великобритания се гаври с нас, българските политици мълчат

Гумнеров: Великобритания се гаври с нас, българските политици мълчат
Снимка: purefx.co.uk
A A+ A++ A

Недопустимо е държава от Европейския съюз  да се гаври с българските граждани и българските политици да мълчат до един, заяви независимият депутат Кирил Гумнеров.

„Скандалното по случая с кампанията срещу българите и румънците във Великобритания е мълчанието на политиците ни“, заяви Гумнеров пред Нова телевизия.  

Според Гумнеров расистката политика не е патент на Великобритания. И Франция връщаше български роми, а държавата ни отново не реагира, сякаш не са българи.

Депутатът от ГЕРБ Светлин Танчев каза, че няма нужда правителството да реагира по-остро, защото това не е официалната позиция на Великобритания, а на един евродепутат от маргинална политическа сила, визирайки Найджъл Фараж.

„Вчера румънският премиер е посетил Брюксел и е говорил с Жозе Барозу по темата. Нашата реакция закъснява. Трябва да се работи на дипломатическия фронт, защото и други държави могат да подкрепят тази позиция. Не бива да наблюдаваме отстрани великодушно един такъв процес, защото той заплашва и устоите на ЕС. Великобритания е пълна с всякакви имигранти, но точно българите и румънците ги притесняват, което е малко странно. Трябва да се спазва европейският принцип за свободно движение на стоки и хора в рамките на Съюза и държавата ни трябва да заеме малко по-твърда позиция по казуса“, заяви депутатът от БСП Пламен Орешарски.

Изявленията на британския политик Найджъл Фараж предизвикаха силна обществена реакция в България и Румъния, като българката Ралица Бехар му изпрати отворено писмо, публикувано първо от Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency). Писмото на Бехар стана хит в социалните медии не само в България, но и в Европа. В него тя опровергава твърденията му и го кани в България да се увери лично, че греши.

#Пламен Орешарски #Найджъл Фараж #Кирил Гумнеров #Светлин Танчев #Великобритания #антибългарска кампания #Жозе Барозу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници