Аштън: ЕС ще обсъди подходящ отговор на разкритията в България

Аштън: ЕС ще обсъди подходящ отговор на разкритията в България
Заключенията на българските власти трябва да бъдат оценени сериозно, тъй като са свързани с терористична атака на европейска земя, завършила с убийство на невинни граждани, смята баронеса Катрин Аштън. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз ще обсъди как да отговори на разкритията на българските власти около атентата в Бургас, заяви външният министър на ЕС Катрин Аштън.

По-рано във вторник след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност българският министър на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви резултатите от разследването.

Според тях извършителите са били трима души, влезли на територията на ЕС и на България с действителните си самоличности и ползвали в страната фалшиви документи, изработени в Ливан.

По думите на Цветан Цветанов, за двама от атентаторите е установена връзка с ливанската групировка „Хизбула“.

„Заключенията на българските власти трябва да бъдат оценени сериозно, тъй като са свързани с терористична атака на европейска земя, завършила с убийството и раняването на невинни и цивилни хора“, заяви Катрин Аштън по повод обявените разкрития.

Аштън осъжда всички терористични актове, където и да се случват те, и подчертава, че ЕС и страните членки са ангажирани да се борят с тероризма, който и да стои зад него.

„Терористите планирали и извършили бургаската атака, трябва да бъдат изправени пред съда“, се подчертава в комюникето на баронеса Аштън.

ЕС и страните членки ще обсъдят подходящия отговор, основан на всички елементи, открити от разследванеto, се казва още в документа.

#„Хизбула" #ЕС #Катрин Аштън #атентат #Бургас #Цветан Цветанов #Ливан #Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници