Еколози излизат на мълчаливо бдение „Да спасим Пирин“ пред МОСВ

Еколози излизат на мълчаливо бдение „Да спасим Пирин“ пред МОСВ
„Нека всеки донесе свещ, но не за да погребваме Пирин, а за да покажем, че бдим!“, призоваха организаторите на събитието във „Фейсбук“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Мълчаливо бдение „Да спасим Пирин“ пред Министерството на околната среда и водите ще се проведе в столицата в понеделник.

„На 18 февруари от 18,30 ч. ще се съберем на мълчаливо бдение със свещи пред МОСВ, на улица „Уилям Гладстон“ № 67, за да запазим Пирин!“, се посочва в съобщението на страницата на събитието във „Фейсбук“, цитирано от БГНЕС.

„Защото на 19 февруари, датата, на която отбелязваме 140 години от гибелта на Васил Левски, на тази тъжна за всеки истински българин дата има опасност Висшият експертен екологичен съвет да подпише още една присъда и да унищожи още един национален символ - НП „Пирин“! На 19 февруари 2013 г. в МОСВ ще се разглеждат исканията на община Банско за промяна на плана за управление на парка“, се казва в призива на организаторите.

„Нека всеки донесе свещ, но не за да погребваме Пирин, а за да покажем, че бдим! И дори на 19 февруари Висшият експертен екологичен съвет да гласува с „ДА“ под натиска на управляващите, олигарсите и популизма на платените протести в защита на втория лифт, ние пак ще намерим начин да ги спрем!“, обещават те.

„ИСКАМЕ прекратяване на концесията на „Юлен“ АД, защото некоректният инвеститор трябва да бъде санкциониран! ИСКАМЕ да не се променя Планът за управление на НП „Пирин“ до изготвянето на нов през 2014 г.!“, се казва още в съобщението във „Фейсбук“.

„В Национален парк „Пирин“ са регистрирани вече достатъчно нарушения при изграждането и експлоатацията на ски зона Банско. Екоминистърът Нона Караджова преди две години призна, че площта на ски зоната е с две трети по-голяма от разрешеното от концесията“, посочват организаторите на събитието.

„Вместо да се потърси отговорност за нарушенията, се дава възможност на нарушителите да изграждат хотели, нови писти и лифтове в сърцето на Национален парк „Пирин“, сред 300-годишните мури. В равнината вече всичко е покрито от полупразни хотели и апартаментни комплекси. Трябва ли наистина Пирин да заприлича на Слънчев бряг, както пожела министър Добрев? Време е да кажем СТИГА и да спрем това!“, категорични са организаторите на бдението.

#Национален парк "Пирин" #Министерство на околната среда и водите #Нона Караджова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници