Швейцария въвежда строг контрол на мениджърските заплати

Швейцария въвежда строг контрол на мениджърските заплати
Инициатор на каузата е Томас Миндер, независим депутат и предприемач в козметичния сектор. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

С голямо мнозинство швейцарците се обявиха за строг контрол върху заплащането на шефовете на компании на референдум в неделя.

Новите правила ще бъдат вписани в конституцията и ще се прилагат за всички швейцарски компании, листвани на швейцарската стокова борса, предаде БНТ, цитирана от „Дневник“.

След приетите промени акционерите ще имат право на вето върху заплащането на шефовете на публични компании, ще се забрани плащането на големи заплати на новоназначени, както и така наречените златни парашути - големи компенсации при напускане на поста, дори и ако съответният ръководител е донесъл загуби на компанията.

Инициатор на каузата е Томас Миндер, независим депутат и предприемач в козметичния сектор.

Той започна кампанията си преди пет години на фона на общественото възмущение от огромните заплати на банкерите, които мнозина възприемат като главните злодеи в дъното на световната финансова криза, припомня „Монитор“.

Подкрепата за тези планове бе разпалена от разкритията за изплащането на големи бонуси,  стимулирали рискови инвестиции, които едва не доведоха до банкрут швейцарската банка „Ю Би Ес“, както и от гнева, предизвикан от изплащането на 78 милиона долара бонуси на оттеглящия се от поста си председател на компанията „Новартис“ Даниел Вазела.

Въпреки че Вазела отказа парите под обществения натиск, избухна огромно обществено недоволство.

„Това нанася огромна щета върху социалната сплотеност в страната ни“, заяви министърът на правосъдието и полицията Симонета Сомаруга.

#Швейцария #референдум #Симонета Сомаруга

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници