Еврокомисарят по правосъдието: Влизането на България в ЕС бе чисто политическо

Еврокомисарят по правосъдието: Влизането на България в ЕС бе чисто политическо
Еврокомисарят по правосъдните въпроси Вивиан Рединг подчерта, че разширяването на Европейския съюз обогатява Европа като цяло. Снимка: guardian.co.uk
A A+ A++ A

„Решението за присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз бе чисто политическо“, заяви еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг.

Решението е било свързано „не само с разширяването на oбщността, но в определен смисъл и с германското единство“, коментира Рединг пред „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, цитиран от ДПА.

„Оттук нататък бих искала европейските лидери да стоят зад взетите в миналото решения, а в бъдещите разговори за разширяването на ЕС да обмислят добре последствията от своите решения“, каза още еврокомисарят.

В ЕС има права, но и задължения и затова злоупотребата с правото на свободно придвижване не е допустимо, коментира Рединг по повод опасенията от „миграцията по бедност“ от България и Румъния.

Според Вивиан Рединг никое право не може да се абсолютизира и затова свободата на придвижване е ограничена до три месеца.

След този период всеки пътуващ в чужбина трябва да докаже, че може да се издръжа сам и няма да бъде в тежест на държавата, в която е.

В противен случай става дума за злоупотреба с един важен принцип на Европейския съюз, обясни Рединг.

Тя подчерта, че разширяването на Европейския съюз обогатява Европа като цяло, но „всяко развитие изисква време - демокрацията не се разбира от само себе си, тя също се нуждае от време“.

„В някои страни демократичните структури още не са достатъчно устойчиви и могат да рухнат и от най-малките предизвикателства. В Германия или в Люксембург подобно нещо не би било възможно“, посочи Вивиан Рединг.

„Реалистка съм и знам, че в рамките на Европейския съюз могат да се развият повече и различни модели на интеграция. Интеграцията в рамките на еврозоната със сигурност ще продължи да се задълбочава повече, отколкото сред останалите страни членки“, добави еврокомисарят.

Тя посочи като пример въвеждането на засилено сътрудничество между отделни държави по някои специфични въпроси, по които не е възможно постигането на консенсусно решение за момента.

#Вивиан Рединг #България #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници